Nemzeti Anyatejbankot akar létrehozni a kormány

2024.06.25. 10:00
A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány Nemzeti Anyatejbankot akar létrehozni, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel férjen hozzá a megfelelő táplálásához.

A legfrissebb Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány határozatot hozott az anyatejgyűjtő állomások országos kiterjesztéséről.

Mint írják, a kormány „elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez.”

Ezért Pintér Sándor belügyminiszternek a kultúráért és innovációért felelős miniszterrel együttműködve részletes szabályozási javaslatot kell készíteni az anyatejgyűjtő állomások tartós működési és jogszabályi feltételeinek felülvizsgálatára. Ennek határideje október 31.

Emellett Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés eredménye alapján – a  kultúráért és innovációért felelős miniszter bevonásával – 2025. március 31-ig minden vármegyére kiterjedően ki kell dolgoznia az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, és felül kell vizsgálnia az infrastruktúra kiépítésének, valamint megújításának lehetőségét.

2025. december 31-ig Pintér Sándornak a kultúráért és innovációért felelős miniszterrel együtt intézkedni kell a szoptatás, anyatejes táplálás népszerűsítése és a donor anyatej leadásának ösztönzése érdekében, továbbá gondoskodniuk kell a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról 2026. december 31-ig.

Többet fizetnek a leadott anyatejért

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn arról számolt be, hogy a jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet 2025. januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg

Hozzátette, hogy jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen belőle.

Hornung Ágnes kiemelte, „az anyatej nagy kincs”, ugyanis az anyatejet kapó babák ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.