2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

A Budapesti Közművek elkezdte lecserélni a főváros zöld kukáit

2024.06.26. 13:04
A jelenleginél jóval nagyobb, modernebb és a városképhez jobban illeszkedő hulladékgyűjtő tartályokat helyeztek el Budapest legforgalmasabb részein. Amennyiben a fővárosiak kedvezően fogadják az új szemeteseket, akkor a tesztidőszakot követően folytatják a régi, zöld színű edények cseréjét.

A Budapesti Közművek új, nagyobb, a városképhez jobban illeszkedő közterületi hulladékgyűjtő tartályokat telepít, a lakossági tapasztalatok fényében pedig tovább folytatja a programot – olvasható sajtóközleményükben.

Mint írják, a Budapesti Közművek egyik legfontosabb tevékenysége a városban található zöld és narancssárga színű közterületi hulladékgyűjtő tartályok rendszeres ürítése, tisztítása, karbantartása, illetve cseréje.

Ezek a régóta a városkép szerves részét képező hulladékgyűjtők bár egyszerűen üríthetők és praktikusak, de egyes helyszíneken – azok kiemelt forgalma, turisztikai jellemzői, az ott keletkező hulladék mennyisége vagy a közterület-használati szokások változása miatt – indokolttá vált alkalmazásuk felülvizsgálata

– olvasható a közleményben.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai folyamatosan nyomon követik az edények állapotát és kihasználtságát, most pedig a felmérések alapján új tartályokat helyeznek ki ott, ahol az indokolt.

Első körben 54 darab modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényeket szereltek fel a város kiemelt forgalmú, frekventált helyszíneire, többi között a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre.

Elmondásuk szerint a tartályok anyagukból és vastagságukból adódóan jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV-sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak, ráadásul bordázott külsejüknek köszönhetően nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

Nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a telepítésekkor a leginkább elhasználódott szemeteseket cseréljék le az új, nagyobb, talajhoz rögzített változatokra. A kihelyezett edények néhol 80 literrel is nagyobbak, mint korábbi elődjeik.

Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően folytatják a régi szemetesek cseréjét.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.