2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Ferenc pápa sem segített, elfogadta nyugdíjazását a győri plébános

2024.06.27. 07:03
Benkovich Ferenc győri plébános, a Szentlélek templom papjának hívei levélben kérték Ferenc pápa segítségét, miután Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke nyugdíjazta lelkipásztorukat. A pápa azonban nem segített, Benkovich atyának augusztus elsején el kell hagyni templomát, a püspök hajthatatlan maradt a kérdésben, hiába a széles körű kiállás az idős atya mellett.

Ahogy arról mi is írtunk, a Győri Egyházmegye püspöke, Veres András megyéspüspök kényszernyugdíjazásra küldte Benkovich Ferenc plébánost, a győri Szentlélek templom hívei azonban nem értettek egyet a döntéssel. Június 2-án az úrnapi körmeneten is kiálltak plébánosuk mellett, majd levelet írtak Ferenc pápának, amelyben segítséget kértek az egyházfőtől. 

Ez a segítség azonban nem érkezett meg, ugyanis június 26-án egy állásfoglalást tett ki oldalára a Győri Egyházmegye, melyben azt írták, hogy 

A győri Szentlélek Plébánia lelkipásztori, személyi ügyével kapcsolatban kijelentjük, hogy előzetesen részletes, személyes egyeztetésre került sor, amelyet valamennyi érintett megértett és elfogadott.

Hozzátéve azt is, hogy kérik a híveket és a lelkipásztorokat, hogy „az Egyházmegye lelki és az érintett plébánia kegyelmi közösségének stabilitása érdekében” maradjanak távol az igazságtartalmakat nélkülöző megnyilvánulásoktól. A hivatalos álláspont annyi, hogy Benkovich plébános nyugdíjazása június 15-én megtörtént, és augusztus 1-jétől már nem a Szentlélek templom plébánosa.

A Szemlélek blognak adott búcsúinterjújában Benkovich elmondta, hogy két évvel ezelőtt kezdődött az egész, amikor az Apor iskolából elküldték, de még könyörgésére engedték, hogy a templomban maradjon. Akkor még engedték, idén viszont már hiába kérlelte a püspököt több ízben, a válasz egyértelmű elutasítás volt. 

Az volt a válasz, hogy nem, nem, nem. Utána pünkösd utáni kedden telefonált, hogy augusztus elsejével el kell hagyni a plébániát, nyugállományba helyez. Mehetek, ahová akarok, szabad lehetek, nem kell dolgoznom

– mondta a plébános. Hozzátette, hogy utána már csak egyszer beszélt a püspökkel, amikor „mondtam neki, hogy ebből nem jó dolog fog kisülni, mert közel 40 év alatt az itteni emberekkel együtt vagyok, sokan közel állnak hozzám, én is hozzájuk”. Viszont a püspök kitartott amellett, hogy nem lesz ebből semmi, a plébános pedig elfogadta a döntést. 

A híveknek azt üzeni, hogy ne hagyják le a Jóistent, „Tudom, hogy sokaknak bizonyos problémát okoz ez, de abban is bízom, hogy vannak annyira intelligensek, hogy nem kötik egy személyhez a hitüket, vallásukat, és továbbra is vallásgyakorló emberek lesznek” – mondta a nyugdíjazott atya.

Érdekesség, hogy Magyarósi Csaba is készített egy videót a történtekről, amelyben megszólaltatta a hűséges és hálás híveket is.