2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Böcskei Balázs: A magyar politika eljutott egy olyan helyzetbe, hogy értékek nélkül is lehet fordítani a politikán

2024.06.27. 11:12
Az európai parlamenti választások tanulságairól, a Tisza Párt és Magyar Péter politikai helyzetéről, Karácsony Gergelyről és a budapesti választás utózöngéiről beszélt Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel.

Böcskei Balázs, az Idea Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

A beszélgetésben szó esett többek között arról is, hogy

  • Mráz Ágoston szerint „az európai parlamenti választást a Fidesz nemcsak megnyerte, hanem a számokból látható az is, hogy minden esélye megvolna egy országgyűlési választáson is a kényelmes győzelemre, akár a kétharmadra, azaz hatalompolitikai értelemben nincsen aggódnivalója a Fidesznek, de az is biztosan kijelenthető, hogy Magyar Péter pártjának az erőssége új dinamikát ad a magyar pártrendszerben, és ezért a következő másfél év izgalmasabb lesz, mint – mondjuk – 2024 elején gondoltuk.”
  • Böcskei Balázs hozzátette, hogy szerinte az európai parlamenti választás csak másodlagos, hiszen az emberek nem a kormányzóképességről döntenek, ezért szerinte egy parlamenti választáson Magyar Péter és pártja kevésbé szerepelt volna jól. „Egy biztos, hogy ez egy új helyzet a nemzeti együttműködés rendszerének, mert az, hogy valaki zöldmezős beruházásból, nulláról harmincra ugrik, az azt a képzetet is keltheti, hogy lehetséges a változás, hiszen ha ez lehetséges, akkor miért ne lehetne nagyobbat álmodni? A képzeletek azért útjára indultak június 9-ével.”
  • „A mi gyorselemzésünkben 136 mandátum szerepelt a kormánypártnak a nemzetiségi képviselővel együtt, tehát ez akár egy 140 fölötti mandátumszámot is jelentett volna egy gyengébb Tisza és egy erősebb DK. Az derült ki ezen a választáson, hogy van kétmillió törzsszavazója a Fidesznek, és a 2026-os választási helyzetben a törzsszavazók kiegészülhetnek még akár félmillió vagy még annál is több olyan választópolgárral, akik nem törzsszavazók, de a Fideszt tartják a legalkalmasabb kormánypártnak” – mondta Mráz Ágoston.
  • Böcskei Balázs szerint „a magyar politika eljutott egy olyan helyzetbe, hogy értékek nélkül is lehet fordítani a politikán. Mert ma azt nem látjuk, hogy Magyar Péter mit gondol, neki nincs értékkatalógusa”.
  • Az IDEA Intézet stratégiai igazgatója szerint a politikában mindig jöhetnek váratlan helyzetek, mint például a kegyelmi ügy, amely váratlan változást eredményez. „Nagyon minimális az esélye annak, hogy Magyar Péter a Fidesz megtörése nélkül, a DK-n kívüli teljes ellenzék begyűjtése nélkül vagy a DK beolvasztása nélkül valódi fenyegetés lenne a Fidesz győzelme számára” – tette hozzá.
  • „A főpolgármesternek nem lenne érdeke egy előrehozott választás, már csak azért is, mert azon más is indulhatna.”
  • Mráz Ágoston: „Ha marad az eredmény, akkor a következő öt évben az ellenzéke állandó lemondásra szólítja fel a hivatalban lévő főpolgármestert. Egy másik forgatókönyv lenne az előrehozott választás, de az szerintem sem érdeke Karácsony Gergelynek, mert akkor a Momentum és a Tisza Párt is indíthatna ellenfelet, és erősen fenyegetné Karácsony Gergely újraválasztását.”