2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Georgia 0

Karácsony Gergely visszahívta a BKK felügyelőbizottságából az őrizetbe vett alpolgármestert

2024.06.28. 10:10
A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya közölte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a frakciókkal való egyeztetést követően visszahívta Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét a BKK felügyelőbizottságából.

Kedden még arról számoltunk be, hogy őszig biztosan nem hívják vissza Czeglédy Gergőt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságából, mivel addig nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, ami a visszahívásról dönthet. Ez azt jelentette volna, a korrupció vádja miatt előzetes letartóztatásban lévő alpolgármester addig felügyelhette volna a fővárosi cég törvényes működését.

Pénteken azonban a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztálya közölte, hogy halaszthatatlan esetben a szervezeti és működési szabályzat szerint a főpolgármester jogosult a közgyűlés hatáskörébe tartozó egyes kérdésekben döntést hozni.

Karácsony Gergely főpolgármester pedig – figyelemmel a felügyelőbizottsági tag személyére javaslatot tevő fővárosi képviselőcsoport kezdeményezésére – a frakciókkal való egyeztetést követően visszahívta Czeglédy Gergőt a BKK felügyelőbizottságából.

A BKK felügyelőbizottsága az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásáig öt taggal működik tovább.

Az óbudai korrupciós ügy

Mint arról korábban beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség június 17-én végzett házkutatást a III. kerületi önkormányzatban, a hatóságok pedig őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, aki egyben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságának a tagja is.

A Központi Nyomozó Főügyészség azzal vádolja Czeglédy Gergőt és az összesen 10 vádlottat, hogy fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával. Az alpolgármesterrel szemben még június 21-én rendelték el az előzetes letartóztatást, minősített hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

Az ügynek eddig tíz gyanúsítottja van. A gyanúsítás szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.    

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Az önkormányzat is reagált

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a házkutatásra reagálva közleményt adott ki, amely szerint a hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, és az általuk kért iratokat is hiánytalanul átadták.

Leírták, hogy az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amellyel kapcsolatban márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól.

Az ügyészség közleményében azt írja, hogy az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, de Óbuda-Békásmegyer önkormányzata szerint az épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott.

Ismét leszögezzük, hogy az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást. Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak, és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat

– írták.

A botrány miatt a III. kerület korábbi kormánypárti polgármestere, a KDNP-s Bús Balázs arra szólította fel a polgármestert, hogy mondjon le, a testület pedig oszlassa fel magát, mert szerinte a bizalmat csak így tudják helyreállítani.