2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Kunhalmi Ágnes: Nem csak a magyar, a nyugat-európai baloldal is nehéz helyzetben van

2024.06.28. 15:45
Még nem tudja, hogy a párton belüli politikai jövője hogy fog alakulni – erről beszélt Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kunhalmi Ágnes becslése szerint három héten belül egymillió szavazatot vesztettek el, ugyanakkor van stabil szavazóbázisuk, legalábbis úgy véli, ezt mutatja a megyei listákon elért 4 százalékos eredmény.

„Egy olyan pártnak, mint az MSZP, szinte a csodánkra járnak, hogy parlamenti frakcióval, szavazókkal rendelkezünk”– fogalmazott Kunhalmi Ágnes az ATV csütörtök esti műsorában.

A politikus azt azonban nem tudta megmondani, hogy a június 9-ei MSZP–DK–Párbeszéd-szövetségre leadott 366 ezer szavazatból mennyit kaptak a szocialista párt miatt, de úgy véli, hogy 15-20 nap alatt egymilliós támogatottságtól estek el. Kijelentését arra alapozta, hogy még 2023 szeptemberében a felmérések szerint öt százalék körül álltak. 

A baloldal helyzetéről úgy tartja, hogy nemcsak Magyarországon, Nyugat-Európában is nehéz helyzetben vannak, bár továbbra is „meggyőződése, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül”.

Kunhalmi Ágnes Komjáthi Imre kijelentését cáfolta, miszerint az MSZP-nél szerinte nem a társelnöki rendszernek tudható be a gyengülés, az már korábban, az egyelnökös vezetésnél is megfigyelhető volt. 

Mint megírtuk, a választások után több szocialista politikus, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó is szorgalmazta a tisztújítást. Az MSZP szombati választmányi ülésén módosult is a névsor.

Kunhalmi Ágnes alig egy héttel a lemondása után egyelőre nem tudja, hogyan alakul politikai jövője a párton belül, szavai szerint az őszi tisztújításig a magánéleti szempontokat is mérlegelni fogja, döntését pedig ő maga fogja bejelenteni. Közvetlenül leköszönése után közösségi oldalán még azt írta, a 18. kerület baloldali képviselőjeként 2026-ban is indul.

Azt ugyanakkor az ATV-n nem kommentálta, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK vezetői is megtartották pozíciójukat.

Mint arról beszámoltunk, a választási kudarc után Donáth Anna lemondott a Momentum elnöki tisztségéről, Dobrev Klára pedigbejelentette a DK-s árnyékkormánya végét. Gyurcsány Ferenc pedig beszélt ugyan a lemondás kérdéséről, de még nem mondott le: utóbbi témát nemrég azalábbi cikkben jártuk körbe.