2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Gatyarohasztó meleg lesz szombaton, amit csak néhol tör meg frissítő zápor

2024.06.29. 06:18
Ragyogó napsütéssel és kánikulával számolhatunk a hétvége első napján, azonban az ország északkeleti harmadában lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ahol előfordulhatnak frissítő záporok, zivatarok is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul majd.

Egyre nyugodtabbra fordul az idő, frissítő záporok, zivatarok ugyan előfordulhatnak a hétvégén, országszerte a kánikuláé lesz a főszerep – egészen a vasárnap este érkező hidegfrontig. 

Szombaton a sok napsütés mellett elsősorban az ország északkeleti harmadában lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott képződhetnek záporok, zivatarok, másutt legfeljebb egy-egy helyen alakulhat ki csapadék.

Hungaromet előrejelzése szerint a szél mindössze Sopron térségében és a zivatarok hatására támadhat fel, ezt leszámítva mérsékelt marad a légmozgás. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul.

Egyre inkább nyugodtra fordul az idő, de azért frissítő záporok, zivatarok előfordulhatnak a hétvége során is, azonban már jóval kisebb számban, mint az elmúlt napok során. Országszerte beköszönt a kánikula, ám ez most sem ígérkezik tartósnak, vasárnap este már hidegfront érkezik.

Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorolhat ránk, a meleg pedig különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent kockázatot. Fennáll a hőguta veszélye, főként azoknál, akik a szabadban dolgoznak. Fontos odafigyelni a folyadékpótlásra, és védekezni kell az erős UV-B sugárzás ellen, ellenkező esetben melanoma is kialakulhat. 

A Hungaromet figyelmeztető előrejelzést adott ki azokra a vármegyékre, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, köztük Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben. 

A magas középhőmérsékleten túl zivatarra és felhőszakadásra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Beregben kell számítani. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras