2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Rekkenő hőség miatt kiadták a másodfokú figyelmeztetést

2024.06.30. 05:59
Vasárnap tovább fokozódik a hőség, a maximumok 32 és 37 fok között alakulnak. Az ország nagy részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben a kánikula miatt, továbbá a 7-es értéket is meghaladhatja az UV-index több magyarországi régióban. Fontos, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen.

Vasárnap napos, csapadékmentes idő várható, fátyol- és kevés gomolyfelhő lehet az égen, azonban az érkező szaharai por szűrtebbé teheti a napsütést. Este északnyugaton, északon már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is kialakulhat.

A délies irányú szél nagy területen megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek. Estétől a Dunántúlon elkezd északnyugatira fordulni a légmozgás, zivatarok környezetében pedig viharos lökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. A HungaroMet előrejelzése szerint az egész ország területén első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben a nagy hőség miatt. A legtöbb vármegyében a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

időjárás.png
Fotó: HungaroMet

Emellett az északi vármegyékben zivatarokra is figyelmeztetnek. Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, és Nógrád vármegye területén lehet hevesebb zivatarokra számítani. 

Kiadták a figyelmeztetést az UV-B sugárzásra

Mint megírtuk, vasárnap a 7-es értéket is meghaladhatja az UV-index több magyarországi régióban. A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a

  • nyugat-dunántúli,
  • közép-dunántúli,
  • dél-dunántúli,
  • dél-alföldi,
  • észak-alföldi,
  • észak-magyarországi régió,
  • valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani.

Fontos, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras