2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Döntött a kormány, régi-új csapattagokkal erősítene a pozíciókon

2024.06.30. 07:27
Hivatalosan is kinevezték Varga-Bajusz Veronikát államtitkárnak, de a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter is nevezett ki miniszteri biztosokat. A nevekben nagy meglepetés nincs, Budai Gyula és Ferencz Orsolya továbbra is a megszokott területekért felel.

A pénteki Magyar Közlönyből derült ki, hogy hét korábbi miniszteri biztost neveztek ki, szombaton további háromról döntött a kormány, és hivatalosan is kineveztek egy államtitkárt. Orbán Viktor miniszterelnök Varga-Bajusz Veronikát július 1-jei hatállyal nevezte ki hivatalosan a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárává.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium már szombaton bejelentette, hogy Varga-Bajusz Veronika államtitkár lesz. Feladatkörébe a felsőoktatással, szakképzéssel és a fiatalok sikerességével és a tehetséggondozással összefüggő ügyek tartoznak.

Az államtitkár jogász végzettségű, 2015–2018 között ifjúságügyi főosztályvezetőként dolgozott, majd a Miniszterelnöki Kormányirodán az oktatási szakterület ügyeivel foglalkozott. 

Ezt követően, 2020-ban nevezték ki az Erasmus+ Programot és más felsőoktatási ösztöndíjakat kezelő Tempus Közalapítvány főigazgatójának. 2023. február 1-je óta felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként a Kulturális és Innovációs Minisztériumban dolgozik.

Nincs meglepetés

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal kinevezte Balogh-Madár Emesét az eskütételi igazgatási szervvel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá.

Az alábbi feladatokért felel: „előkészíti az eskütételi igazgatási szerv feladataival és eljárásával kapcsolatos jogszabályokat, illetve közjogi szervezetszabályozó eszközöket, biztosítja az eskü- vagy fogadalomtételek feltételeit, lebonyolítja és megszervezi az eskü- vagy fogadalomtételeket, valamint ellátja a további, feladatkörébe utalt feladatokat”. Balogh-Madár Emesét tevékenységének ellátásában háromfős titkárság segíti.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter döntése szerint Budai Gyula marad a gazdaságvédelmi intézkedésekért felelős miniszteri biztos – „a szankciókból fakadó kihívások miatt” – július 2. napjától a kinevezés visszavonásáig, de legfeljebb két évre. A feladata továbbra is az Európai Unió, valamint az Oroszország által elrendelt szankciókkal lesz kapcsolatos.

Illetve űrkutatásért felelős miniszteri biztos marad Ferencz Orsolya július 2. napjától a  kinevezés visszavonásáig, de legfeljebb két évig biztosan. Tevékenysége továbbra is az űrkutatással kapcsolatos tudományos témákhoz kapcsolódik.

Szentmártoni János helyettes államtitkár megbízatása június 30-ai hatállyal megszűnik a lemondása miatt. Egyidejűleg – a kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára – Novák Irént a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárává nevezte ki a miniszterelnök.

Nagy Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szintén lemondott.