Már benyújtható az eÁFA önellenőrzés a NAV felületén

2024.07.01. 15:18
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében érkezett egy új frissítés, amely lehetőséget biztosít az önellenőrzésre webes és gép-gép kapcsolaton keresztül egyaránt. Utóbbi használatánál a NAV kedvezményeket is biztosít.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is – számolt be az MTI.

A hivatal folyamatosan dolgozik a 2024. januárjában indult eÁFA-rendszer finomhangolásán. A rendszer legújabb frissítésében az alapbevallásokon túl már megoldható az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése, helyesbítése és javítása is. Az eÁFA-rendszer a webes felületen, és a gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető. Az alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező, belföldi ügyletekben érintett adózóknak a webes megoldás tekinthető ideálisnak, de ők is használhatnak gép-gép kapcsolatot.

A gépi felület használatá a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlják, mivel így a saját vállalati rendszerükben érhetik el a NAV-nál meglévő, tranzakcióalapú adatokat, ezáltal saját rendszerükön belül kontrollálhatják a kész áfaanalitikát, adhatják be az áfabevallást, és már az önellenőrzést is.

A HIVATAL ARRA IS FELHÍVJA A FIGYELMET, HOGY A GÉP-GÉP KAPCSOLATOT VÁLASZTÓ GAZDÁLKODÓKNAK KEDVEZMÉNYEK IS JÁRNAK.

Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül adják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult – tették hozzá a közleményben.