Legyen óvatos, medvéket láttak Nógrád vármegyében

2024.07.02. 15:47
Fokozott figyelemre és óvatosságra intették az embereket, miután az elmúlt hétvégén friss medve- és medvebocsnyomokat észleltek Nógrád vármegyében, Nemti közelében. A kölykeit védő nőstény rendkívül veszélyes lehet.

Az elmúlt hétvégén friss medve- és medvebocsnyomokat találtak Nemti közelében, a Morgó-gödör középső szakaszán – hívta fel a figyelmet a Bánya-tető kirándulóhely Facebook-oldala. 

Az emberektől fokozott figyelmet kértek, ugyanis a kölykeit védő nőstény még veszélyesebb lehet.

Mint írtuk, Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója szerint a barna medvék gyakori megjelenése is azt igazolja, hogy az állatok újra meghonosodtak Magyarországon.

Mit kell tenni, ha medvével találkozunk? 

A Bükk területén többször észlelték már medve jelenlétét. Az Egererdő Zrt. korábban a honlapján tett közzé egy figyelmeztetést, amelyben kérték az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében fokozott figyelemmel kiránduljanak és közlekedjenek. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága korábban kiadott egy összefoglalót arról, hogyan viselkedjünk akkor, ha medvével találkozunk. 

A javallatok közül néhány:

  • ha az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről,
  • ha a medve két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi,
  • ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni,
  • ne nézzünk a szemébe,
  • ne fordítsunk neki hátat,
  • ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk!

A teljes lista ide kattintva érhető el.