Enyhe lehűlést hoznak a zivatarok, néhol viharos széllökés vagy jégeső is lehet

2024.07.02. 06:37
Enyhe lehűlés várható kedden, a maximumok 23 és 28 fok között alakulnak. Az ország nagy részén zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Viharos széllökésre és apróbb szemű jégre is lehet számítani.

Kedden jellemzően felhős idővel indul a nap, majd északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de keleten tovább maradhat felhősebb az idő. Délelőtt a déli és keleti megyékben lehet csapadék, később nagyjából a Salgótarján–Szeged vonal szélesebb környezetében alakulhat ki zápor, zivatar.

A Dunántúlon és az északkeleti megyékben megerősödik az északi, északnyugati szél, néhol időszakosan viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható.

A HungaroMet előrejelzése szerint elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben az ország nagy részén zivatar miatt. Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére, harmadára korlátozódik, leginkább a Tiszántúlon, illetve egy hozzávetőlegesen a Salgótarján–Szeged vonalban húzódó összeáramlási zóna szélesebb sávjában fordulhatnak elő.

A zivatarokhoz viharos széllökés, apróbb szemű jég, illetve intenzív csapadékhullás társulhat. Estére várhatóan megnyugszik a légkör.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hideg fronthatás várható, legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A szeles időjárás hatására a levegőminőség kedvezően alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras