Az MSZP pártigazgatója szerint a Balatonnak is lehetne saját főpolgármestere

2024.07.02. 06:43
Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója elmondta, a Balatonnak szüksége van egy saját közgyűlésre és egy polgármesterre. A politikus egy kidolgozott javaslatcsomagról és a Balaton „nemzeti örökségéről” is beszélt.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója szerint a Balatonnak kell egy saját közgyűlés és egy főpolgármester. A Facebookon közzétett videójában egy új közigazgatási egység létrehozásáról beszél, amely a „Balaton Térség Önkormányzata” nevet viselné.

Több mint 140 ezer ember él a Balaton körül 41 településen, de ezek 3 különböző vármegyében – Somogy, Veszprém és Zala – találhatóak.

Nincs olyan közigazgatási egység, amely egységbe forrasztaná a Balaton érdekérvényesítő képességét, pedig nagyon fontos kérdésekről folynak viták a Balatonnal kapcsolatosan

– mondta Molnár Zsolt a videóban. Hangsúlyozta, hogy az itt élők elsőbbsége a legfontosabb, valamint kiemelte, hogy a Balaton „egy kulturális kincs és egy nemzeti örökség, amelyet a jövő nemzedékeinek meg kell őrizzük változatlan formában”.

Új közigazgatási egységet hozna létre 

Az MSZP-s politikus szerint mindez közös nevezőre hozható, így bejelentette: javaslatot tesz egy új közigazgatási egység létrehozására. A „Balaton Térség Önkormányzata” egységesítené a 41 települést és egy új, vármegyét is megillető jogokkal rendelkező területi önkormányzat jönne létre.

Ennek lenne az egyik fontos szerve a balatoni közgyűlés, amelynek tagja lenne mind a 41 település polgármestere, és itt jön talán a legfontosabb állítás az érdekérvényesítő képességgel kapcsolatosan, hogy ez a 41 település közel 140 ezer lakosa választana egy balatoni főpolgármestert, amely ellátná azt a funkciót, hogy vezetné is ezt a balatoni közgyűlést, ami ugye a 41 polgármesterből állna, akiket továbbra is a települések választanának meg

– mondta.

A részletesen kidolgozott javaslatcsomag számos olyan kérdésre adna választ, amely a Balaton térségének az érdekeit szolgálná. Ezek közé tartozik:

  • a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonrésze,
  • a kiemelt övezetté nyilvánítás,
  • vétójog a közgyűlésnek a kiemelt állami beruházásokkal kapcsolatosan,
  • egy térségi rendészet létrehozása, amely a települési önkormányzatoknak nyújtana segítséget rendészeti kérdésekben.

Az MSZP politikusa szerint ez a kétszintű közigazgatás Budapesten már működött korábban. A Fővárosi Közgyűlés tagjai a kerületekben megválasztott polgármesterek voltak. Hozzátette, hogy „ez már egy kipróbált formula, beleilleszthető az alkotmányba és az önkormányzati törvénybe”.

A videó zárásaként a bizakodásának adott hangot Molnár Zsolt, aki reméli, hogy a következő önkormányzati választásokon 2029-ben várhatóan már megválasztják a Balaton főpolgármesterét, „aki egyben a balatoni térség közgyűlésének elnöke is lesz”.