Már a héten átalakul a Momentum vezetése, ismert arcok távoznak az elnökségből

2024.07.02. 08:55
Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője a június 9-i választások után jelentette be lemondását. A párt vasárnap tartja tisztújító kongresszusát.

A Momentum a június 9-i választásokon nem jutott be sem az Európai Parlamentbe, sem a Fővárosi Közgyűlésbe, viszont polgármesterjelöltjük nyert például Zuglóban és Terézvárosban.

„Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is eszerint fogok politizálni. A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról” – közölte Donáth Anna június 10-én.

Fekete-Győr András visszatérne, de van konkurencia

Fekete-Győr András, a párt korábbi elnöke már Donáth Anna bejelentésének napján bejelentkezett a Momentum vezetésére:

Ma délelőtt bejelentettem a Momentum Mozgalom közösségének, hogy a párt soron következő tisztújításán elindulok az elnöki tisztségért. Teszem ezt azért, mert a tegnapi választási eredmény fényében a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének.

Tompos Márton, a párt országgyűlési képviselője is ringbe száll a pártelnöki székért. A politikus három dolgot ígért:

  • „Nem akarom feltalálni a spanyolviaszt.”
  • „Szolgáltató pártot fogunk építeni.”
  • „Tanulunk a hibákból és a sikerekből.”

A Népszava információi szerint a vasárnapi tisztújításon nem indul újra az elnökségi tagságért Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna sem, viszont Bedő Dávid és Cseh Katalin ismét megpályázza a pozíciót.