„Megdöbbentően gyorsan és együttműködően” fizette ki a tanárokat a tankerület, miután beperelték őket

2024.07.02. 15:46
A Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen 13 pedagógus indított pert, amely el sem indult – a tankerület mindenkivel megegyezett peren kívül a kereset beadása után.

Kifizetetlen többletmunkák miatt adott be keresetet 13 pedagógus a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen, de nem kellett sokat várniuk: a tankerület a tárgyalás kezdete előtt „meglepően gyorsan és együttműködően”, peren kívüli megegyezést kötött minden érintettel.

A tanárok a négy napon belül elrendelt helyettesítés fejében elmaradt pénzért pereltek volna, amely a Munka törvénykönyve szerint már rendkívüli munkaidőnek minősül, így jár a 150 százalékos munkadíj. 

Ezt a tankerület vitatta a kereset beadásáig, pedig nem nagy pénzről volt szó: 80 és 100 ezer forint közötti munkabérekért mentek volna bíróságra a pedagógusok.

Nem is a pénz, hanem az elv miatt vállaltuk a bírósági eljárást, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat

– mondta az egyik, keresetet beadó szakember.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta, nem egyedi az eset. Több hasonló pert a tanárok nyertek meg, ráadásul a perköltség általában magasabb, mint a kifizetendő összegek, így a tankerületeknek is a peren kívüli egyesség az egyszerűbb megoldás.

Persze a legészszerűbb az lenne, ha betartanák a jogszabályokat, és automatikusan kifizetnék a többletmunkáért járó díjakat.

A PSZ júniusi évértékelőjén pont az hangzott el, hogy a pedagógusbér-emelés sem oldotta meg a tanárhiányt, az ilyen ügyek pedig szintén nem segítenek a tanárok helyzetén.

Székesfehérváron 21 tanár indított pert ugyanebben a témában, ám a Székesfehérvári Tankerületi Központ véleménye nem egyezik a Kelet-Pesti Tankerületével. Szerintük a pedagógusok tehetnek arról, ha napi 8 órába nem tudják belesűríteni teendőiket – értesült a Népszava.