2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Titkos a gyermekvédelmi intézmények átvilágításának eredménye

2024.07.03. 11:47
Rétvári Bencét kérték számon a lezajlott gyermekvédelmi vizsgálatok eredményéről, aki azonban kitérő választ adott, de részletezte, hogy pontosan hány intézményben mennyi személy bevonásával és milyen körülmények között zajlott a vizsgálat.

A bicskei pedofilbotrány és az ehhez kapcsolódó kegyelmi ügy miatt lezajlott az állami intézményekben a kormány által előirányzott átvilágítás, mely elsősorban a vezetőket célozta meg.

Komjáthi Imre MSZP-s képviselő ennek eredményéről kérdezte Rétvári Bencét, a Belügyminisztérium államtitkárát − erről számolt be a Népszava, akik még rengeteg felvetéssel fordultak felé, ezekre azonban nem kaptak választ.

A képviselő elmondta, hogy az április 15-e és június 14-e között lezajlott ellenőrzés során 273 intézményvezetőt hallgattak meg, akik alapos pszichológiai vizsgálaton estek át.

Ennek célja a gyerekek védelmének legmagasabb szintű szakmai garanciájának biztosítása volt. Egyfajta kompetenciamérésen kellett részt venniük a vezetőknek, melynek részei voltak különféle tesztek, helyzetgyakorlatok, interjúk és pszichológiai minimumfeltételek vizsgálata.

A vezetők ellenőrzése ötszáz kérdésből álló, amerikai típusú tesztből állt, valamint interjút is készített velük egy klinikai szakpszichológus, de főleg a vezetői kompetenciájukra voltak kíváncsiak. A vezetők után a tervek szerint a beosztottak átvilágítása következik, mely július elsejétől kezdődött. Náluk a „kifogástalan életvitel” lesz a fő szempont, valamint a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve” is ellenőrizheti őket.

Az egyházi intézményekre pedig szintén e hónap elejétől vonatkozik törvény, melyek ellenőrzésének pontos feltételrendszerét még nem dolgozták ki. Eddig ötszázharminc intézményt világítottak át, de hogy pontosan milyen eredménnyel, azokra már csak kitérő válasz érkezett.