2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Magyarország soros elnöksége alatt sem lesz uniós zászló a Parlament épületén

2024.07.05. 16:41
Kövér László ismét a 2004-es törvényre hivatkozott, amikor megindokolta, miért nem lesz EU-zászló a magyar országgyűlésre kitűzve. Ezzel szemben a székely zászlót továbbra is ott fogja lengetni a szél.

Az Országgyűlés Sajtóirodája a Magyar Narancsnak elárulta, hogy Kövér László tartva magát elvéhez, nem fogja kihelyezni az EU-lobogót az uniós elnökség ideje alatt sem.

2014-hez hasonlóan ismételten arra a 2004. évi XXIX. törvényre utalt, mely szerint a Parlament épülete kivételt képez az uniós zászló elhelyezése alól, pedig a jogszabály úgy szól, hogy ha a feltételek adottak, az EU-lobogót ki kell tűzni, vagy fel kell vonni a középületek előtt, illetve a középületeken.

Kövér László a többi uniós országot is megemlíti példaként, vagyis az ottani országgyűlések épületén szintén nincs EU-zászló, bár a középületeken ott is rendszeresen kitűzik.

A székely zászló esetében szintén nincs ilyen jogszabály, azonban azt addig fogják elhelyezni a Parlament falán, amíg a román kormány nem rendelkezik jogszerű használatáról.

A nemzeti szolidaritás jeleként a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának plenáris ülése alkalmából 2013. február 15-én Kövér László házelnök kezdeményezésére az Országgyűlés Hivatala tűzte ki a székely zászlót az Országház Kossuth téri homlokzatára. Ezen nemzeti szolidaritás jegyében a székely zászló mindaddig lobogni fog a homlokzaton, amíg Romániában jogellenesen és az európai szellemiséggel ellentétes módon tiltják és büntetik a székely zászló használatát.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP korábbi társelnöke 2018 májusában önkényesen függesztette ki az Európai Unió zászlaját az országgyűlés alakuló ülésén, mellyel üzenni kívánt Brüsszelnek és a magyar választóknak is.

Nem szabad szembeállítani egy nemzetállamot egy olyan közösséggel, mint az Európai Unió. Nem szeretnénk, ha minket magyarokat megbélyegeznének azért, mert kiállunk azért a közösségért, ahová Magyarország csatlakozott

– fogalmazott akkor a politikus.