2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Figyelmeztet az NNGYK, mérgezést okozhat egy kábítószeres gumicukor

2024.07.05. 18:05
Mérgezést okozhatnak az új szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukrok – figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A túladagolásuk beszéd- és mozgásképtelenséghez vezethet.

A CBD- és hempboltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzésű gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért a NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem több, ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyület, melyek a THC-nál sokkal erősebbek, de lassabban fejtik ki hatásukat. Emiatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, 

a túladagolás beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat.

Figyelmeztetésében az NNGYK arra kérte a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljon THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszon ismeretlen eredetű gumicukrot.

Mérgezés gyanúja esetén folyamatosan elérhető a 112-es segélyhívó szám vagy az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat a +36 80 201 199-es telefonszáma hívható – írta az NNGYK közleményében.

Több mint 30 ember került kórházba miatta

Mint arról az Index is beszámolt, múlt héten l egalább 31 külföldi állampolgár került egy budapesti kórház toxikológiai osztályára, miután THCJD nevű anyagot tartalmazó gumicukorkát fogyasztottak. A betegeknél napokig tartó beszéd- és mozgásképtelenség lépett fel. A pszichoaktív édességet egy belvárosi kendershopban árulták.

A hatóság lefoglalta a belvárosi üzlet szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletét. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást indított.