Gyurcsány Ferenc: Más a viszonyunk a Fideszhez és más a Tisza Párthoz

2024.07.05. 08:06
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke volt a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának legutóbbi vendége. A DK elnöke beszélt többek közt a legutóbbi választásokról, az Orbán-rendszerről és arról, hogy milyen a viszonyulásuk a Tisza Párthoz.

„A választási küzdelem egy nagyon bonyolult csata. Mi azok közé tartozunk, akik ilyenkor viszonylag hosszan gondolkodnak és beszélnek arról, hogy mi is történhetett. Ehhez nekünk valóban kellett az a kettő hét az extra beszélgetésekhez” – mondta Gyurcsány Ferenc a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában.

Azt is hozzátette, hogy az ő értelmezésük az, hogy minden korábbinál világosabb, hogy ennek az országnak a közélete fertőzött, és ezzel nem mentek elég egyértelműen szembe. Megjegyezte, hogy szerinte a választások eredményéből az derült ki, hogy az ellenzéki választók nagyon jelentős része elfáradt abban a küzdelemben, amit 14 éve folytat az Orbán-rendszerrel szemben, és jelentős részük elvesztette a reményét abban, hogy belátható időn belül kormányváltás legyen.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az ellenzék támogatottságában nagyjából ugyanott tart, mint egy évvel ezelőtt, a belső szerkezete alakult át, és megjelent egy új szereplő. Leginkább azt látja bajnak ellenzéki oldalon, hogy az ellenzéki vezetők jelentős része mindig azon gondolkodik, hogy melyik ellenzékivel nem hajlandó együttműködni, viszont szerinte Orbán Viktor világát kell repeszteni.

Természetesen mi azt mondjuk, hogy mindenkivel lehet tárgyalni, aki nem hajlandó Orbán rendszerét meghosszabbítani, és hajlandó helyreállítani az alkotmányos demokráciát

– jegyezte meg, majd hozzátette, hogy aki a Fidesszel szemben fogalmazza meg a politikai jövőjét az országnak, azokkal kell majd beszélni, de ez a 2026-os választást megelőző hónapokban lesz.

Elmondta, hogy Karácsony Gergellyel nem beszélt, mióta újraválasztották, de szerinte az a helyes, hogyha engedik a főpolgármestert, hogy végezze a dolgát, és amikor Karácsony Gergely eljut odáig, hogy neki tárgyalnia kell velük, akkor majd jelentkezik ő, mivel a DK elnöke szerint itt nincs helye a tolakodásnak.

A legnagyobb hazugsága a rendszernek

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy miközben ő már másfél évtizede nem miniszterelnök, ennek a választásnak a belpolitikai kérdése az volt, hogy „engedjük-e, hogy visszajöjjön Gyurcsány Budapesten, Nyíregyházán, Nagykanizsán és mindenhol”.

Ez azt jelenti, hogy nem maradt más mondanivalója a Fidesznek, ami az ország szégyene, és azoké, akik ebben közreműködnek, némi sajtóbeli kollégáé is, mint a gyurcsányozás

– mondta.

Megjegyezte, hogy Orbán Viktorral szemben nekik van egy igaz kritikájuk, hogy a kormányfő az alkotmányos demokrácia leépítésén dolgozik, és benne van a végrehajtó hatalomban, tehát cselekvő fél, viszont ő nincsen benne a végrehajtó hatalomban, legfeljebb beszél.

„Valójában azt állítani, hogy Orbán egyenlő Gyurcsánnyal, az egyik legnagyobb hazugsága a rendszernek, és valójában relativizálja Orbán autokráciáját, és hitelteleníti a nagyon tisztességes ellenzéki demokratikus törekvéseket. Aki ezt állítja, az valójában Orbán szekerét tolja” – emelte ki Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette, hogy aki azt mondja, hogy nem működik együtt Gyurcsánnyal Orbán leváltása érdekében, az eltévedt a köztársaság ügyét illetően.

Ma Magyarországnak mi vagyunk az egyetlen reménye, hogy ebből egy európai alkotmányos demokrácia lesz (...) Ezzel a rendszerrel szemben ma legvilágosabban mi lépünk föl

– húzta alá.

Rendszerellenzéki és parlamenti rivális szerep

Gyurcsány Ferenc megjegyezte azt is, hogy más a viszonyunk a Fideszhez és más Magyar Péterhez. „A Fidesz rendszerellenzéke vagyunk, mert az alkotmányos demokrácia körén kívül tekintjük létezőnek a Fideszt. A Tisza Párttal szemben, ezer vitán túl, nincs alapunk feltételezni, hogy nem alkotmányos demokráciát akar, ezért a viszonyunk olyan, mint minden parlamenti demokráciában a demokratikus pártok rivalizálása. Ez két nagyon különböző viszony, az egyik egy rendszerellenzéki, a másik pedig egy parlamenti rivális szerep” – fejtette ki véleményét a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc végül elmondta, hogy amennyiben Magyar Péter azt mondja, hogy Orbán Viktort úgy tudja leváltani, hogy senki más a Tisza Párton kívül nem indul el a Fidesszel szemben, akkor figyelmeztetik majd arra, hogy közös a haza és közös az ellenzék, és ahogyan nem szeretik az egypárti Magyarországot, és nem is szeretnék, hogy egypárti állampárt legyen Magyarországon, szerintünk nem lehet az ellenzéket sem egypárti képviseletbe kényszeríteni.

Ez egy teljes tévedés. Nem akarunk »mindegy Magyarországot«, hogy mindegy, hogy mit képvisel az egyik párt, a mögé kell bemenni, mert most olyan időszak van, és akkor most mondjunk le minden másról. Ez a lehető legrosszabbra emlékeztet

– fogalmazta.

„Aki magának akarja a kizárólagos jogát, bármelyik demokratikus politikai közösségnek és azt mondja, hogy csak én vagyok, és nem ésekben rakja össze a demokratikus képviseletet, az valójában azt mondja önmagáról, hogy én magam sem vagyok demokrata. Akkor vitában fogunk állni minden bizonnyal, azzal, aki ilyet fog képviselni” – tette hozzá még Gyurcsány Ferenc.