Újabb kétségbeesett levél érkezett, ezúttal a debreceni reptéren maradtak hoppon az utasok

B  OB20160426004
2024.07.08. 17:24
Újabb olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe, amely arról szólt, hogy ezúttal Debrecenben maradtak hoppon az utasok vasárnap este, a járatuk ugyanis nem indult el Burgaszba. Az ügyben kerestük a helyi repteret.

Olvasónk beszámolója alapján június 7-én, vasárnap 19:25-kor a debreceni reptérről indultak volna Burgaszba, azonban sorban jöttek az információk a késésről, majd hétfőn, hajnali fél 2-kor bejelentették, hogy törlik a járatot. Olvasónk beszámolója szerint „148 ember, köztük gyerekek estek kétségbe”.

Az utazási iroda képviselője próbált szállás találni, ami hosszas huzavona után sokaknak sikerült is. Az utasokkal közölték, hogy „talán” a hétfői napon el tudnak jutni Burgaszba, de garanciát nem vállaltak. Ennél többet nem tudtak meg. 

Az ügyben az Index kereste a debreceni repülőteret hétfő délelőtt. Délután arról tájékoztattak, hogy

a tegnapi napon menetrend szerint 19:25 órakor Debrecenből Burgaszba tartó járatunk – az illetékes légitársaság tájékoztatása alapján – törölve lett a repülőgép műszaki meghibásodása miatt.

Közölték, hogy a repülőtér munkatársai folyamatosan tájékoztatták az utasokat a kapott információk alapján, illetve a törlést követően a jogszabályok és az ilyen esetben szükséges protokollfolyamatok szerint megkezdték az utasok hotelekben történő elszállásolását. A várakozási idő alatt az utasok részére étkezési utalványt biztosított a légitársaság – írták. 

Hozzátették, a légitársaság tájékoztatása szerint a járat várhatóan a mai napon (2024. 07. 08.) este 19:00 órakor indul majd Burgaszba, melyre 17:00 órakor kezdődik meg az utasfelvétel.

A debreceni reptér honlapja alapján a Bul Air bolgár légitársaság járatáról van szó, bár itt még nem jelenik meg a tervezett indulás időpontja.

Egy Bulgáriában tartózkodó olvasónk cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ottani reptéren több mint 150 magyar várakozik a gépre, hogy hazavigye őket Debrecenbe. Már a helyi nagykövetséget is hívták, hogy segítsenek. Azt írta, kilenc óra várakozás után hétfő hajnalban törölték a járatot, majd különböző hotelekbe vitték őket. A legfrissebb információk szerint kedden hajnali 1-kor indul a gép, de attól tartanak, hogy ismét törlik a járatot. 

Mi okozza a késéseket? 

Az elmúlt időszakban sok járatkéséssel és -törléssel kellett szembesülniük a légi közlekedés utasainak Európa-szerte, így Budapesten is. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi felszámolása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét, és arra kérte, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelése érdekében.

A Wizz Air megszólalásában a légi irányítást hibáztatta első körben, aztán végül csak kiderült, hogy ennél azért jóval nagyobb a probléma, és valószínűleg őszig ez nem is fog javulni. 

Mi is utánajártunk, hogy mi okozhatja a késéseket, de persze ettől nem nyugodtak meg sem az utasok, sem a szakma, sem a kedélyek. Az időjárással és a résidőproblémákkal nem tudnak mit kezdeni a légitársaságok, de a HungaroControl cáfolja, hogy az emberhiány okozná a problémákat. Szerintük ha Budapesten múlna, akkor feleennyi késés sem lenne.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a járatkiesések okozta kártérítésekről, mikor és mennyit köteles fizetni egy-egy légitársaság, ha nem juttatja el időben az utast a kívánt állomásra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón a repülőtéri késésekről elmondta, a légi irányításnál jelentős létszámbővítés volt, de akciótervet várnak a HungaroControltól. A miniszter kijelentette, a reptérvásárlást követően értékelni kell a HungaroControl tevékenységét.

(Borítókép: A Debrecen nemzetközi repülőtér. Fotó: Oláh Tibor / MTVA MTI)