Kiadták a veszélyjelzést, tikkasztó hőséggel indul a hét

2024.07.08. 06:22
Hétfőn többórás napsütés várható, a gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhatnak ki záporok és zivatarok. Harmadfokú hőségriasztás van érvényben, így a legtöbb vármegyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Extrém erős UV-sugárzás várható, a nagy melegben könnyen hőgutát vagy napszúrást kaphatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között alakul.

Hétfőn erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, majd estére a gomolyok összeesnek, kiderül az ég. Záporok, zivatarok elszórtan, nagyobb számban a Duna vonalától keletre alakulnak ki, helyenként felhőszakadás is lehet.

Az északias irányú szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, zivatarokhoz viszont erős, viharos lökések is társulhatnak

HAJNALBAN 17 ÉS 23 FOK KÖZÖTTI IDŐ VÁRHATÓ, MÍG DÉLUTÁN 30 ÉS 37 FOK KÖZÖTT ALAKUL A HŐMÉRSÉKLET.

HungaroMet veszélyjelzése szerint magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Pest, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. Másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékre. Az érintett területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. 

Az előrejelzés szerint zivatarok kialakulására is van esély. Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki: Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékre. Az érintett területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett szélerősödés és jégeső előfordulhat.

Mint írtuk, a héten fokozódik a hőség, így a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 Celsius-fokot.

A legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 12-ig. 

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá kérték, hogy

AKI NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁT, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT.

kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, ami miatt a füstgáz visszaáramlik, és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.

A hőguta és a napszúrás veszélye is fennáll

Hétfőn a kánikula miatt melegfronti tünetek jelentkezhetnek, így többek között migrén, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás, rosszullét, fáradékonyság is előfordulhat. Az északi országrészben élők gyenge hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak.

Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, emiatt sokaknál fordulhat elő alvászavar és álmatlanság. Extrém erős lesz az UV-sugárzás. A legmelegebb órákban (10 és 16 óra között) ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban, mert könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk – derül ki az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras