Lopások és rablás miatt emeltek vádat egy budapesti bűnbanda tagjai ellen

2024.07.11. 14:00
Egy 12 tagú, főként fiatalkorúakból álló bűnbanda ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Az elkövetők élelmiszert, parfümöt, loptak és különböző vendéglátóipari egységeket is feltörtek. Az egyik fiú a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyeletből megszökött.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt 9 fiatalkorúval és 3 felnőttel szemben, akik több tucat vagyon elleni bűncselekményt követtek el Budapesten.

A Fővárosi Főügyészség csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a banda 2023. júniustól novemberig követett el bűncselekményeket. Loptak élelmiszert, parfümöt, feltörtek különböző vendéglátóipari egységeket – gyorsbüfét, éttermet, kürtőskalácsozót, fagyizót, reggeliző helyet –, ahonnan ételt, készpénzt vagy technikai eszközöket vittek el.

A bűncselekményeket – amelyeket a vádirat 47 vádpontban mutat be – alkalmanként néhányan vagy többen együtt, társtettesként követték el.

A vád része egy rablás is, amikor az egyik fiú a Blaha Lujza téren kikapta egy férfi kezéből a táskáját, és amikor a sértett utánafutott, a tolvaj társa elgáncsolta. A sértett az esés következtében csonttörést szenvedett.

A nyomozásban 14 gyanúsítottat hallgattak ki, de egy felnőtt és egy fiatalkorú ügyét elkülönítve tárgyalják.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a 12 vádlottat üzletszerű lopásokkal, egyiküket rablással is vádolja. Az egyik fiú a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyeletből megszökött, így őt fogolyszökéssel is vádolja az ügyészség.

A vádlottakkal szemben a kerületi ügyészség – az elkövetők körülményeihez egyéniesítve – javítóintézeti nevelést, próbára bocsátást, közérdekű munkát, elzárást indítványoz, az egyik – különös, többszörös visszaesőnek minősülő – felnőtt nővel szemben pedig börtönbüntetést – tudatta a főügyészség.

A vádlottak többsége jelen vagy más ügyben letartóztatásban van – írták a közleményben.