Vízhiány léphet fel több településen is, figyelmeztetett a vízmű

2024.07.11. 16:29
Mivel a HungaroMet csaknem egyhetes harmadfokú hőségriasztást adott ki, és a további napok előrejelzése sem mutat sok csapadékot, ezért a vízművek, az NNGYK és a katasztrófavédelem takarékosságra kéri a felhasználókat. Az ivóvíz ivásra való, nem pedig járda- és kertlocsolásra, medencetöltésre – írja a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. közleményében.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az Országos Tisztifőorvos a HungaroMet Magyar előrejelzése alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére 2024. július 7-től (vasárnap) július 12-ig (péntek).

Az előrejelzések szerint a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) szolgáltatási területén számottevő csapadék érkezésére továbbra sem kell számítani, így az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján a társaság szolgáltatási területén – különösen Pest vármegye alábbi településein – a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható:

Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, valamint Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

Jelenleg még minden vízellátó rendszer üzemszerűen működik, de a DMRV minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet, ezért felhívják a figyelmet, hogy a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

A fentiekre tekintettel a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson –, az alábbiakra hívják fel a figyelmet:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl. medencetöltés, autómosás)!
  • Csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát!
  • Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést – utak, járdák locsolását!

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén – a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében – a DMRV a vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni.