Pirosba borul az ország, fullasztó hőség köszönt ránk

2024.07.12. 06:04
Pénteken földi pokollá változik az ország, ugyanis egyes területeken a 41 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriasztást adott ki, amelyet jövő csütörtökig meghosszabbítottak. Néhol frissítő zivatarok is várhatók.

Pénteken általában kevés fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk sok napsütéssel. A gomolyfelhő-képződés erőteljessé válhat, és elszórt jelleggel kialakulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék és erős vagy viharos erejű széllökés kísérhet. A szél zivataroktól függetlenül csak néhol élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 41 fok között várható.

Pénteken az ország döntő részén 29 fok körüli vagy feletti 24 órás középhőmérséklet valószínű, a hőség miatt harmadfokú, vörös, illetve másodfokú, narancs figyelmeztetés van érvényben az egész országban. 

riasztás.png
Fotó: HungaroMet

A HungaroMet előrejelzése szerint elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém vármegyében. A zivatarokat helyenként viharos széllökés, intenzív csapadék, jellemzően kisebb méretű jég kísérheti.

Harmadfokú hőségriasztás

Ahogy arról beszámoltunk, folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy az elkövetkező napok enyhülést hoznának. A HungaroMet mérései szerint csütörtökön, 2024-ben először, elérte a 40 fokot a hőmérséklet (Kelebián) – 2023-ban az abszolút maximum 39,5 Celsius-fok volt.

Ennek megfelelően az egész országra harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tiszti főorvos, amelyet most július 18-ig, vagyis jövő csütörtökig meghosszabbítottak.

Mindig legyen nálunk víz

A tartós hőség az egészséges szervezetet is megterheli, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Különösen fontos a folyamatos folyadékpótlás. Munkahelyen, vízparton, de utazás közben is mindig legyen kéznél egy flakon vagy pohár víz. Aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon

– írták. Rendkívül fontos továbbá, hogy a gyorsan romlandó élelmiszerek, például nyers hús, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához használjunk hűtőtáskát. Ha bármilyen érzékszervi elváltozást tapasztalunk (például elszíneződés, nyálkás állag, kellemetlen szag), ne fogyasszuk el az adott alapanyagot vagy élelmiszert.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. 

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban!

– figyelmeztetnek sokadszorra, hiszen pár perc alatt akár 70-80 fok is lehet odabent.

Múlt hét csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

Emellett arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy egyes helyeken vízhiány léphet fel, ezért az ivóvíz felelősségteljes és mérsékelt felhasználását kérik a fogyasztóktól.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras