Megszólalt a MÁV, a vasúti közlekedést sem kíméli a kánikula

2024.07.12. 19:43
Az extrém hőség drámai hatással van a MÁV Zrt. vasúti szolgáltatásaira, figyelmeztetett a vállalat pénteki közleményében.

Az Index már korábban is írt arról, hogy fokozott óvatosság szükséges ezen a hétvégén, részben a nagyfokú hőség, részben pedig a magas UV-index miatt, amely rendkívül komoly veszélyt jelent a lakosságra, különösen a bőrre.

Most úgy tűnik, az időjárás tovább bonyolítja az emberek életét, ugyanis ilyen körülmények között megnövekednek a hibalehetőségek a vonatoknál is a túlkoros járművek és infrastruktúra miatt, ezért a MÁV arra kéri az utasokat, hogy tájékozódjanak a menetrendről és az esetleges fennakadásokról.

Az időjárási viszonyok miatt a vasúttársaság járművei, különösen a légjavító-berendezésekkel felszerelt régi szerelvények, nagyobb eséllyel hibásodnak meg, ami jelentős kellemetlenséget okozhat az utazóknak. A MÁV minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a vasúti közlekedés zavartalanságát és az utazás komfortját, de sajnos a klímaberendezések hatékonysága nem mindenhol kielégítő.

– nyilatkozta a vasúttársaság.

A MÁV kommünikéje szerint az egészségügyi szempontból érzékeny utasoknak érdemes elkerülniük az utazást a kritikus hőségi periódus alatt, és ha tehetik, válasszák a Volánbusz klímás járműveit. Mint írják, a vállalat karbantartó szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy minimalizálják a hibák és meghibásodások okozta kockázatokat, és az utasok számára biztonságos körülményeket teremtsenek.

A közlemény arra is felhívta az utasok figyelmét, hogy mindig elegendő ivóvízzel induljanak útnak, és kerüljék a napközbeni utazásokat, amikor a hőség a legintenzívebb. A MÁV üzemirányítói rendszeresen reagálnak a szélsőséges időjárási körülményekre, és szükség esetén a biztonságos közlekedés érdekében sebességkorlátozásokat vezetnek be.

Bár a hőség miatti klímaberendezési problémák gyakran okoznak panaszt, az újabb generációs járművek, mint az IC- és EC-kocsik, valamint a klímás motorvonatok hatékonyan képesek kezelni az ilyen időjárási viszonyokat.

A MÁV Zrt. folyamatosan figyeli a helyzetet, és minden tőle telhetőt megtesz az utasok biztonságos és zavartalan utaztatása érdekében – zárul a vasúttársaság közleménye.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.