Továbbra sincs enyhülés, száztizenhat éves melegrekord dőlt meg vasárnap

2024.07.15. 15:30
Az elmúlt héten is már többször 40 fok felé kúszott a hőmérők higanyszála, de vasárnap még tovább emelkedett a hőmérséklet. A HungaroMet szerint kedden várható a tetőzés, akár az abszolút melegrekord is megdőlhet.

Korábban írtuk, hogy július 11-én és 12-én is 40 fok feletti hőmérséklettel dőlt meg a napi csúcs. Vasárnap sem állt meg a melegedés, ezúttal a Hajdú-Bihar vármegyei Kőrösszakálon mértek 41 Celsius fokot, mely az 1908-ban, Egerben mért 39 fokos rekordot adta át a múltnak − közölte a HungaroMet közösségi oldalán.

Ezzel párhuzamosan a napi minimum-hőmérséklet is trópusi éjszakákat idézett, ugyanis Szegeden 27 fokon állt a hőmérő. Azonban továbbra sem várható enyhülés, kedden 41 fok fölé forrósodhat a levegő, így veszélybe kerülhet a 2007-es abszolút melegrekord, melyet Kiskunhalason mértek, akkor 41,9 Celsius fok volt.

A hét második felében lehet némi enyhülés, csapadék továbbra is csak szórványosan várható. Zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések társulhatnak, de emellett jégeső is előfordulhat, ezek azonban nagyobb eséllyel a Dunántúl délkeleti részén, valamint a Duna–Tisza közén alakulhatnak ki, de alapvetően az ország egész területén kánikula lesz − közölte előrejelzésében a HungaroMet.