Végre jogerőssé vált, nem támadta meg senki a döntést: Karácsony Gergely vezeti továbbra is Budapestet

MG 2909
2024.07.15. 17:02
A határidőig nem támadta meg sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid, sem pedig bárki más a június 9-i főpolgármester-választás eredményét. Így hivatalosan is Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere.

Július 12-én, több, mint egy hónappal a magyarországi önkormányzati választások után hirdette ki a Nemzeti Választási Bizottság budapesti főpolgármester-választás hivatalos végeredményét. E szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal megelőzte Vitézy Dávidot.

A hivatalos határidőig nem támadta meg sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid, sem pedig bárki más a június 9-i főpolgármester-választás eredményét. Így októbertől a kétkörös újraszámolás után harmadszorra is győztesként kihirdetett Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere – vette észre a hvg.hu.

Jogorvoslat és újraszámlálás

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot, a szűk győzelem után jogorvoslati körök következtek: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig.

A Szentkirályi Alexandra visszalépése után tapasztalt, az egyes szavazólapok érvénytelenségét érintő kétségekről Nagy Attilát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét kérdeztük interjúnkban.

A főpolgármester tervei

Vitézy Dávid a hivatalos bejelentést követően a Facebook-oldalán írt arról, hogy elismeri a választás győztesének Karácsony Gergelyt.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán az utolsó újraszámlálást követően arról írt, hogy „Nincs már mit újraszámoltatni. És ebben egy jó dolog biztosan van, hogy nekem okom és módom van újra azt mondani. Köszönöm, Budapest!” Az újraválasztott főpolgármester konkrét ígéretet is teszt a választóknak: 

„Több zöld, több gondoskodás, jobb egészség a budapestieknek, az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja, utcák és terek zöldítése, a klímaválság kezelése, a közösségi közlekedés és a közszolgáltatások további fejlesztése, ez a dolog.”

A végeredmény kihirdetését követően, de annak jogerőre emelkedése előtt Vitézy Dávid és Karácsony Gergely is nyilatkozott, erről itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2024. június 14-én. Fotó: Németh Kata / Index)