Ismert szakmai előadók is részt vesznek az idei MCC Feszten

2024.07.15. 18:11
A hazai közélet és tudományos világ meghatározó szereplői is részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos fesztiválján Esztergomban. Az MCC Feszt negyedik alkalommal tartja meg nyári rendezvényét augusztus 1. és 3. között.

Az esztergomi rendezvényen tavaly összesen 47 ezer fesztiválozó vett részt, akik 120 színpadi program közül választhattak, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. A zenei előadókon túl a fesztivál gerincét idén is az izgalmas szakmai beszélgetések adják, amelyen a hazai szakmai elit színe-java képviselteti magát – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közleményéből. 

Az Azt még megeszed című panelbeszélgetés Magyarország táplálkozási szokásairól ad körképet. Az előadásában Schwab Richárd gasztroenterológus az elhízásra és annak közegészségügyi vetületére is felhívja a figyelmet. 

A közlemény szerint Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, valamint Komjáthi Imre országgyűlési képviselő a gazdaságfejlesztés területeiről folytat majd vitát. A külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) Magyarországra történő beáramlása jelentős mértékben hozzájárult a gazdasági növekedéshez, ugyanakkor a közbeszédben mindennapos a kérdés: nem vált-e az ország „összeszerelő üzemmé”.

Magyar termék című panelbeszélgetésen többek között Kerezsi Miklós, a Holder Csoport és a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatósága elnökének tolmácsolásában a magyar élelmiszeripar helyzete, a minőségi alapanyagok és a különböző fenntartható termelési folyamatok kerülnek terítékre. A beszélgetés arra is választ kíván adni, hogy Magyarország milyen stratégiákat alkalmaz, hogy a minőségi áruk megtartása mellett a mennyiség, az exportáruk és a piac diverzifikációja is növelhető legyen – írják. 

Giró-Szász Áron, az Axióma Központ elnöke, valamint Mihalec Gábor párterapeuta a pornófüggőség okait, az egyénre és párkapcsoltokra gyakorolt hatását vizsgálják majd. A meghívott előadók emellett javaslatot tesznek a függőségtől való szabadulásra is. A dizájnerdrogok terjedése és a megengedő drogpolitika komplex társadalmi kihívás, így komplex választ igényel – erről a témáról beszélgetnek a Nem lesz tőle semmi bajod! című panel résztvevői.

A fesztivál teljes programja az alábbi linken érhető el. Az Index a közelgő esemény szervezőivel is beszélgetett, amely itt tekinthető meg: