Egy világhírű könyvsorozat szerzője is feltűnik az MCC Feszten

2024.07.15. 19:58
Külföldi szakemberek is várják a látogatókat a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos fesztiválján Esztergomban. Előadást tart többek között Peter Frankopan, A Selyemutak című világhírű könyvsorozat szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora, Chris Rufo, a harvardi plágiumbotrány feltárója, C. Raja Mohan, India külpolitikájának egyik legnevesebb szakértője és Dan Schnur, Kalifornia legismertebb politikai tanácsadója is. Az MCC Feszt negyedik alkalommal tartja meg nyári rendezvényét augusztus 1. és 3. között.

Az esztergomi rendezvényen tavaly összesen 47 ezer fesztiválozó vett részt, akik 120 színpadi program közül választhattak, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. A zenei előadókon túl a fesztivál gerincét idén is az izgalmas szakmai beszélgetések adják, amelyen a világ legnevesebb külföldi szakemberei is részt vesznek – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közleményéből. 

A közlemény szerint napjaink egyik meghatározó kérdése a zöldenergia, valamint az éghajlatváltozás. A Hogyan gondolkodjunk az éghajlatváltozásról és a zöld energiáról? című panelbeszélgetés résztvevői ezt a problémát boncolgatják, és megpróbálják megmagyarázni az éghajlatváltozás és a társadalom közötti ok-okozati összefüggést. Az előadás résztvevői: Johan Gardebo, az éghajlatváltozási politikák szakértője, Liliana Smiech, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi főigazgatója, és Ralph Schoellhammer, a bécsi Webster Egyetem adjunktusa, az MCC vendégoktatója.

Az MCC Feszt a mesterséges intelligencia térnyerése mellet sem megy el szó nélkül, hiszen az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligencia az egyik leggyorsabban fejlődő technológiai fejlesztésnek bizonyult, amely egyszerre kelt bámulatot és félelmet az ismeretlen következményeitől. A beszélgetés meghívott előadói között lesz Stefano da Empoli, politikai elemző, az I-Com elnöke, és Brent Barron, a Canadian Institute for Advanced Research stratégiai és transzformációs igazgatója.

A Selyemutak című világhírű könyvsorozat szerzője is az előadók között van

A liberális világrend gyorsuló hanyatlásával és egy új, többpólusú világrend kialakulásával a világ egyre veszélyesebb idők elé néz. A Viharos tengereken: Globális kilátások 2024-re és azon túl című panelbeszélgetés résztvevői: Peter Frankopan, A Selyemutak című világhírű könyvsorozat szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora, Gamal M. Selim egyiptomi külpolitikai szakértő, C. Raja Mohan író, atomfizikus, India külpolitikájának szakértője, Rudolf Adam, a német hírszerzés korábbi alelnöke, nukleáris stratégiai szakértő, Jing Long, a Shanghai Institutes for International Studies Európai Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese. 

A fesztivál teljes programja az alábbi linken érhető el. Az Index a közelgő esemény szervezőivel is beszélgetett, amely itt tekinthető meg: