Egyre jobban terjed egy nemi betegség Magyarországon

2024.07.15. 05:59
Az elmúlt öt évben kétharmadával emelkedett a szifiliszes esetek száma. A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke, Várkonyi Viktória szerint ennek hátterében az áll, hogy egyre kevésbé védekeznek az emberek a nemi betegségek ellen, ha tünetük van, inkább magukat kezelik és nem mennek szűrésre.

„Magyarországon 2023-ban 151-gyel több szifiliszes beteget regisztráltak, az azt megelőző évben, 2019-hez képest pedig 430-cal nőtt számuk. Gonorrhoeával is egyre többen küzdenek, egy év alatt kétezerrel emelkedett az ilyen esetek száma” – mondta Várkonyi Viktória az InfoRádióban

Tavaly 15 veleszületett szifiliszest is találtak, ami a bőr- és nemigyógyász szakorvos szerint járványügyi szempontból intő jel.

A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke magyarázatként hozzáfűzte: a kismamák vagy nem lettek kiszűrve, vagy a várandósság alatt kapták el a fertőzést. Az említett nemi betegségek esetszáma a fiatal felnőttek és az 50 év felettiek körében nő.

Arra is kitért, hogy mindig több a kezelésbe vett férfiak száma, mivel náluk hamarabb okoz tüneteket a betegség, illetve gyakoribb a partnerváltás, bár a szakember szerint ez az utóbbi időben már a nőkre is egyre inkább jellemző. A betegek számának növekedése, meglátása szerint, jelzi a népesség szexuális aktivitását. 

Mint megjegyezte, többségében nem véletlen fertőzésről van szó, de persze vannak olyanok, akik akaratuk ellenére fertőződtek meg partnerüktől. A szifiliszes esetszám meghaladja a HIV-fertőzés megjelenése előtti időszakét.

Az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese szerint ez azt jelenti, hogy az emberek nem félnek a szexuális úton terjedő betegségektől, miközben ezek megfelelő védekezéssel kivédhetők lennének.