Orbán Viktor újabb levelet írt az Európai Tanács elnökének, ezúttal Donald Trumpról

2024.07.15. 21:35
Orbán Viktor miniszterelnök levélben számolt be a legutóbbi ukrán, orosz, kínai, török és amerikai útjáról az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. A Bild német lap szerint a magyar kormányfő tíz pontban foglalta össze az utazásait, és javaslatokat fogalmazott meg többek között Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, valamint kifejtette a véleményét arról is, mi történne, ha Donald Trump republikánus elnökjelölt nyerné a közelgő amerikai választásokat.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt az ukrán, orosz, kínai és török vezetővel való találkozásáról, valamint a Donald Trump volt amerikai elnökkel folytatott megbeszéléséről az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek – számolt be hétfőn este a Bild.

Mint írják, a miniszterelnök levelében tárgyalásokat szorgalmaz Kínával egy „békekonferenciáról”, a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Oroszországgal, és „politikai offenzívát” a globális dél irányába, amelynek „megbecsülését az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontunk miatt elvesztettük”.

A magyar kormányfő a Donald Trumppal folytatott megbeszéléséről is kifejtette a véleményét, valamint bírálta Joe Biden amerikai elnököt. „A hivatalban lévő elnök hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy versenyben maradjon. Nyilvánvaló, hogy nincs abban a helyzetben, hogy megváltoztassa az USA jelenlegi háborúpárti politikáját, ezért nem várható el tőle, hogy új politikát indítson” – írta állítólag a magyar miniszterelnök.

Ezzel szemben a republikánus Donald Trumppal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Biztosan állíthatom (…), hogy választási győzelme után azonnal, nem fog várni a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz a békeközvetítésre. Erre részletes és megalapozott tervei vannak.

Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy Trump választási győzelme esetén „az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) közötti pénzügyi teher jelentősen megváltozik az EU hátrányára, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásáról van szó”.

„Általánosságban megfigyelhető, hogy a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog” – tette hozzá Orbán Viktor a német lap szerint.

Nem ez az első levél, amit Charles Michelnek írt

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor közvetlenül a moszkvai látogatása után, július 5-én küldött először levelet az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. Akkor a dokumentumban összefoglalta, mi mindenről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

A kormányfő a második levelet  július 8-i keltezéssel küldte el az Európai Tanács elnökének. A z El Pais szerint ebben a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel való tárgyalásáról számolt be részletesen. Mint írta, az elnökkel megvitatták, hogy az idén novemberi amerikai elnökválasztás után milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek az ukrajnai háborút illetően. 

Ugyanakkor Orbán Viktor a levélben arról is írt, hogy szerinte az EU-nak egyeztetnie kellene Kínával a béke ügyében, és közösen kellene előkészíteniük egy jövőbeli béketárgyalást. A tárgyalás alapján azt írta, hogy Peking önmagát a „becsületes közvetítő” szerepében látja a konfliktusban.  Végül, az El Pais szerint Orbán Viktor azt is közölte: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping azt feltételezik, hogy még az év vége előtt új béketárgyalásokra kerül sor Oroszország és Ukrajna között.