Lecsapott a jégeső Magyarországra, diónyi darabok hullottak az égből

forgoszel-79127.jpg-2024-07-17-15-54-56
2024.07.17. 20:19
Országszerte több településen is jégeső okozott nehézséget. Volt, ahol diónyi nagyságú darabok hullottak az égből. A közösségi médiát időközben elárasztották a jégverést megörökítő videók.
Van fotója vagy videója a jégesőről?
Küldje el nekünk!

Hatalmas jégdarabok hullanak az égből az ország számos pontján. Az Időkép szerint Budapest északi részét érintve és lassan elhagyva, erősödve vonult észak felé egy kiterjedt zivatarcella, miközben délen is berobbantak a zivatarok.

Az ország több pontján jelentős csapadék hullott, néhol cseresznye vagy diónyi méretű jég okoz kellemetlenséget. A kisebb-nagyobb jégszemek és a felhőszakadások jól hűtenek ugyan, azonban a nagyobb méretű jégdarabok már károkat okozhatnak.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos időjárás, az intenzív csapadék és az erős szél Pest vármegyében, elsősorban utakra, kerítésekre és vezetékekre dőlt fák, letört ágak eltávolításához kérnek tőlük segítséget – közölte az MTI.

Elmondásuk szerint már több mint negyven bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Üllőnél az M0-s autóútra, Dabasnál pedig az 5-ös főútra dőlt egy nagy méretű fa, amit a tűzoltók távolítanak el. Veresegyházán a Hegyalja utcában, a Budapesti utcában és a Találkozók útján is kidőlt fák miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. A főváros XVII. kerületében, az Ásvány utcába, az Újlak utcába, az Összekötő utcába riasztották a tűzoltókat.

A közösségi médiába rémisztő felvételek kerültek ki. A Pest vármegyei Veresegyházán az óriási jégdarabok annyira sűrűn estek, hogy az úttestet fehérre festették, miközben hatalmas hangzavarral hullottak az utcán parkoló járművekre.

Nem volt sokkal jobb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében sem. Az itt készült felvételeken is magasan áll a jég az udvarokon, miközben az eső mindent eláraszt, az erős szél pedig ugyancsak fennforgást okoz. Az itt lakók plédekkel próbálták védeni személygépkocsijaikat a jég okozta károktól.

Orosházán a kórház és a szakrendelő is beázott a szerda kora délutáni nagy esőben. Az intézmény közleménye szerint a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű esővizet nem tudta kezelni az épület csapadékvíz-elvezető rendszere.

A beázásban érintett a fekvőbetegek épülettömbjének 6. emelete, ahol a folyosón és az egyik kórteremben egy négyzetméteres darabon leszakadt a plafon. Senki nem sérült meg, a kórház dolgozói rövid idő alatt kiürítették az épületszárnyat.

Az Orosházán jégesővel átvonuló vihar érintette a szakrendelő épületét is, amelynek földszintje ázott be. Az érintett területet takarítani, fertőtleníteni fogják, emiatt csütörtökön más helyen rendel az egyik házi gyermekorvos, valamint ideiglenesen áthelyezik a nőgyógyászati szakrendelést, a védőnői szolgálat pedig nem fogad pácienseket.

(Borítókép: Időkép)

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras