Elromlott a Bethesda műtőjének klímája, a Facebookon gyűjtenek új készülékre

2024.07.18. 18:24
Továbbra is nagy gondot okoz a hőség a magyar kórházakban. Az elmúlt napokban az ország több egészségügyi intézményből is arról érkeztek hírek, hogy nem működnek a klímaberendezések, így az egészségügyi ellátás átszervezésére van szükség. Csütörtök délután érkezett a hír, hogy a Bethesda egyik berendezése is tönkrement, melynek javítási költségeit nem tudják finanszírozni, így a Facebookon kértek segítséget.

„Rendkívüli helyzetben fordulunk most hozzátok. A hetek óta tartó elviselhetetlen hőséget már a mi kórházunk sem bírta” – írja a Bethesda Gyermekkórház Facebook-oldalán.

A közlemény szerint megadta magát a fül-orr-gégészeti műtőjük speciális klímaberendezése, ami miatt bizonytalanná vált a műtétek tervezhetősége. A gyermekegészségügyi intézmény a műtői klíma javítása mellett további 4 rendelőjük klimatizálásához kér most segítséget. 

A javítási munkálatokra és az új készülékekre összesen 10 millió forintra lenne szükségük.

Hiszünk abban, hogy országos összefogással, nagylelkű adományozók csatlakozásával a probléma mihamarabb meg tud oldódni, hogy a Bethesdában gyógyuló gyerekek ebben a nagy melegben is olyan színvonalas gondoskodást kaphassanak, amilyet megérdemelnek

– áll a felhívásban.

Az elmúlt napokban több kórház klímája is elromlott. Mint arról hírt adtunk, egyszerre hibásodtak meg az Uzsoki utcai és a Szent János kórház klímaberendezései. Előbbi intézményben valamennyi műtőben szüneteltették a műtéteket, míg a Szent János kórházban csak a traumatológián nem végezték el a beütemezett operációkat. A berendezések meghibásodása miatt a helyiségek annyira felforrósodtak, hogy az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot mértek, a Jánosban pedig 38 fokos hőség bénította le az egészségügyi ellátást. Javításukról a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság rendelkezett.

A Szent László kórház ugyanezzel a problémával néz szembe, miután elromlott a légkondicionáló az intézmény transzplantációs osztályán. Az intézmény tájékoztatása szerint a berendezés kedd reggel ment tönkre, de a javítást már megkezdték. Eközben a tatabányai Szent Borbála kórház sürgősségi osztálya egy ventilátorral próbálja felvenni a harcot a hőséggel, de sikertelenül.