Kiakadt az édesapa, nincs klíma a Szent László kórház transzplantációs osztályán

2024.07.18. 09:44
Egy apa hozta nyilvánosságra a budapesti kórházban uralkodó állapotokat, akinek lányát az osztályon kezelik – a kórház szerint viszont már zajlik a javítás.

Elromlott a légkondicionáló a budapesti Szent László kórház transzplantációs osztályán. Az egyik 2×2 méteres steril szobában kezelt kislány apja szerint „32 fokban főnek a beteg gyerekek”. Állítása szerint a szobák klímája hét eleje óta nem működik.

Az RTL felkereste a kórházat, akik szerint azonban nem hétfőn, hanem csak kedd reggel ment tönkre a hűtés a szobákban. A javításokat megkezdték, már a tesztüzemnél tartanak, valamint „a betegek ellátásának biztonsága érdekében a szükséges szakmai lépéseket megtették”.

Egy másik kórházban, a tatabányai Szent Borbálában is betört az országban tomboló hőség. Egy dolgozó beszámolója alapján a sürgősségin egy ventilátor működik, ami gyakorlatilag semmire nem jó. A vidéki nagyváros kórháza soron kívül igyekszik megoldani a problémát, addig a ventilátorokra kell hagyatkozniuk.

A fővárosi János kórház ortopéd traumatológiáján is hasonló a helyzet, ott a műtőben és a kórtermekben is 30 fok feletti volt a hőmérséklet. A kánikula miatt műtéteket kellett elhalasztani.

A kórházak klímahelyzetével az Index is foglalkozik. Cikksorozatunk első részében a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházból jelentkeztünk, ahol pénteken áll üzembe az új klíma.