Folytatódik a forróság, de többfelé záporokra és felhőszakadásra kell számítani

2024.07.18. 06:07
Csütörtökön is folytatódik a hetek óta tartó hőhullám. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. A többfelé trópusi éjszaka miatt az éjjel sem lesz pihentető. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Csütörtökre virradóan a zivatarok számossága és a felhőzet is fokozatosan csökken, nagy területen kiderül az ég, de elsősorban az Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon további záporok, zivatarok alakulhatnak ki – írja a HungaroMet.

Az északi, északkeleti szél többnyire mérséklődik, de főként a Balaton és a Bodrogköz térségében hajnalban is lehetnek élénk, erős lökések. Zivatarokhoz éjszaka is erős, esetleg viharos lökések társulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 20 és 24 fok között alakul, de a szélvédettebb északi völgyekben 20 fok alá hűlhet a levegő.

Napközben napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő.

Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szerint zivatar miatt kilenc vármegyében van érvényben sárga figyelmeztetés: Heves, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Tolna, Fejér és Komárom-Esztergom vármegye.

A magas középhőmérséklet miatt valamennyi vármegyére figyelmeztetést adtak ki. Három vármegyében – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés – a legmagasabb, piros szintű figyelmeztetés, míg kilenc vármegyében (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy) narancs, illetve hét vármegyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala) citrom figyelmeztetés van érvényben.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön, mivel picit hűvösebb levegő áramlik majd fölénk a magasban, az érzékenyebbek gyenge hidegfronti tünetekre, fejfájásra, migrénre panaszkodhatnak, esetleg ingadozhat a vérnyomásuk – írja az Időkép.

Az ország túlnyomó részén a legnagyobb megterhelést azonban továbbra is a hőség jelenti majd.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel. Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A többfelé trópusi éjszaka miatt az éjjel sem lesz pihentető. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras