Kevés a jó búza, kenyérdrágulás jöhet ősszel

2024.07.18. 06:01
Gyenge lett az idei búzatermés, kenyérdrágulásra lehet számítani a boltokban ősztől. A gazdálkodók akár mínuszban is zárhatják az idei szezont, miközben a termés nagy része takarmányminőségű. Az árakat a kevés jó minőségű búzáért való verseny felhajtja, a pékségek azonban nehéz helyzetbe kerülhetnek, a fogyasztók a mostaninál többet ugyanis nem hajlandók fizetni a pékárukért.

Kenyérdrágulás jöhet ősszel, mivel a liszt ára 10-15 százalékkal emelkedhet már a jövő hónapban a Gabonaszövetség szerint, mert gyenge lett a búzatermés az országban – számolt be róla az RTL Híradó. Az árakat felhajtja, hogy nagy a verseny a kevés jó minőségű búzáért.

Egy családi gazdálkodó, Bozsár Tamás elmondta, hogy elsősorban az aszályos tavasz miatt a tavalyinál is rosszabb, nagyon gyenge volt a búzatermés.

„Amire úgy gondoltuk előzetesen, hogy a minőséggel nem lesznek problémák, hát sajnos csalódnunk kellett, mert a betakarított őszi búzának a 90 százaléka sajnos takarmányminőségű, a fennmaradó 10 százalékra lehet azt mondani, hogy úgymond malmi felhasználásra alkalmas étkezési búza” – fogalmazott a gazdálkodó.

A termésnek a Gabonaszövetség adatai szerint is csak körülbelül 30 százaléka étkezési búza, a többi takarmány, amiért jóval kevesebbet fizetnek. Sok gazda veszteséges lehet, főleg, mert a gazdálkodás eközben egyre többe kerül.

Az elmúlt 3-4 évben azt tapasztaltuk, hogy csaknem megduplázódott a termelés költsége, ezért nagy valószínűséggel a termelők jelentős része vagy negatív eredménnyel zár, vagy nulla közeli eredményt tud csak elérni

– mondta Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa.

Már most egyre többet kell a gabonáért fizetniük a feldolgozóknak, azonban tovább növeli az árakat, hogy nagy a verseny a kevés, mindössze másfél millió tonnányi jó minőségű étkezési búzáért, amire a takarmányiparnak és a malmoknak is szüksége van.

„Ez azt jelenti, hogy nyilván magasabb árak fognak kialakulni, egy emelkedő ártendencia van jelenleg, ha ilyen mértékben emelkedik, már lehet látni, hogy itt augusztus közepétől, szeptember elejétől biztos, hogy lisztáremelés fog bekövetkezni. Ha ma kell mondani a nagyságrendet, akkor egy 10 százalék teljesen biztos, de amilyen ütemben elindult a búza most fölfelé, a 15 százalék is benne van” – mondta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke.

Átháríthatják a lisztáremelkedést a fogyasztókra

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint háromszorosára drágult a fehér kenyér az elmúlt öt évben, míg 2018-ban 294 forint volt egy kiló, tavaly már 929 forintért adták átlagosan.

Az RTL Híradónak nyilatkozó pékség vezetője viszont azt mondta, hogy egy újabb áremelkedést nem tudnak áthárítani, mert a vásárlók ennél többet már nem hajlandóak fizetni a kenyérért.

Ezt mi elfogadjuk, nem tudunk lépni a kenyér árába, mert ezt most már mi úgy gondoljuk, hogy a vevők részéről elfogadható ez az ár, nem tudunk lépni

– mondta Csizmadia Lajosné, a Csizmadia és Társai Kft. ügyvezetője, az orosházi Csizmadia pékség vezetője.