Lázár János cáfol: Kamu, hogy betiltottam a Coca-Colát

GettyImages-1228913511
2024.07.18. 17:41 Módosítva: 2024.07.18. 20:40
Az Indexhez eljutott információk szerint egy egészen szokatlan lépésre került sor a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériumban (ÉKM). A tárcához tartozó épületekben ezen túl semmilyen Coca-Cola terméket nem szolgálnak fel. A döntés előzménye a pár napja kitört Fanta-botrány lehet. Frissítés: Lázár János szerint „kamu” az egész, és az ő módszere nem a tiltás, hanem a küzdelem.

Lapunk úgy értesült, hogy Lázár János egyik új utasításának értelmében az ÉKM-hez tartozó épületek egyikében sem lehet többé felszolgálni Coca-Cola termékeket. Az Indexhez eljutott információk szerint 

nem csak a minisztériumi megbeszéléseken, meetingeken bojkottálják a Coca-Colát, de még a minisztériumba érkező vendégeknek sem szolgálnak fel ilyen termékeket. 

Az értesüléssel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az ÉKM-nek, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket. Addig is összefoglaljuk, hogy mi lehet a lépés hátterében.

Lázár János szerint „Fanta helyett csak hantát kapunk”

A miniszter egy keddi Facebook-posztban illette kritikával a Fanta gyártóját, a Coca-Colát, miután a hazai sajtóban elterjedt a hír, hogy Magyarországon alacsonyabb minőségű terméket árulhatnak ugyanazon név alatt, mint Olaszországban. 

Felidézte, hogy évekkel ezelőtt egy Kormányinfón már beszélt arról, hogy „a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.” Majd hozzátette: „Most meg ezt olvasom: »Több mint dupla annyi igazi narancslé van az olaszországi Fantában, mint a hazaiban, az íze és a színe is más…«”

Szerintem nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól! [...] Nem fognak koccintani a multik! Ez viszont nem hanta!

– írta Lázár János, miközben felvetette, hogy az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell.

Ez volt a Coca-Cola reakciója Lázár posztjára  

A Coca-Cola Magyarország szerdán az Index megkeresésére közleményben kommentálta a kialakult helyzetet. 

Válaszukban azt írták: kiemelten fontosnak tartják, hogy olyan üdítőitalokat kínáljanak piacaikon, „melyeket a fogyasztók kedvelnek”. Hozzátették: „Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az üdítőitalok széles választékát kínálhatjuk a víztől a teákon át a szénsavas üdítőitalokig.”

A Magyarországon és az Európai Unióban elérhető Coca-Cola termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak. A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk, és adott esetben egyes összetevőket a helyi ellátási láncokból szerzünk be, az egyes piacok hasonló termékeivel összhangban

– írták, felhívva a figyelmet arra is, hogy „csomagolásainkon és weboldalunkon teljes körű tájékoztatást biztosítunk termékeink összetevőiről és tápértékéről, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak”.

A DK és Vitézy Dávid is hozzászólt a témához

A Demokratikus Koalíció (DK) még Lázár János posztja előtt jelezte, hogy a fogyasztóvédelemhez fordulnak az alacsonyabb minőségű magyar Fanta miatt. 

Hogy lehet az, hogy a magyar szabályok megengedik a multicégeknek a magyarokon való nyerészkedést, jelen esetben a narancslé kispórolását egy narancsos termékből? Mi sem érünk kevesebbet Európa többi népétől, nekünk is jár ugyanaz a minőség, mint másoknak!

– fogalmaztak a közleményükben.

Lázár János posztjára utóbb Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált, ő viszont azt ajánlotta a miniszternek, hogy foglalkozzon inkább a MÁV-val, amelynél egyre rosszabb a szolgálatások minősége. 

Azt hiszem, fontosabb probléma ez, mint a Fanta narancstartalma

írta bejegyzésében Vitézy.

Lázár János megszólalt: állítja, hogy kamu az egész 

Frissítés:  az ÉKM végül nem válaszolt kérdéseinkre, csupán figyelmünkbe ajánlották Lázár János nemrég megjelent Facebook-bejegyzését.

A miniszter ebben a posztban azt írta: 

Kamu! Sokat elmond a sajtóviszonyainkról, hogy egyetlen médium sem várta meg sem az ÉKM, sem az én válaszomat arra a kérdésre, vajon igaz-e, hogy betiltottam bizonyos üdítőket. Mert persze nem igaz. (Gratulálok az álhír kiagyalójának: nagyot ment! Az érintett médiumoknak pedig multihirdetésekben gazdag nyarat kívánok.) 

„Fideszes politikus vagyok, szerintem az a jó, ha mindenben több narancs van, nem kevesebb. De az én módszerem a küzdelem, nem a tiltás. Klasszikussal szólva: válaszd a narancsot!” – tette hozzá Lázár János. 

Frissítés 2.0: Lázár utóbb, fél órával később még egyszer frissítette a posztját, és a „kamu szót hantára cserélte.