Medián-felmérés: Még mindig meggyőző a Fidesz előnye a Tisza Párttal szemben

2024.07.18. 10:53
Egy hónappal a június 9-i választások után készített közvélemény-kutatást a Medián. A felmérés alapján az európai parlamenti eredményekhez képest hibahatáron belül változott a pártok támogatottsága.

A Medián július 4–10. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült kutatása szerint a Tisza Párt a választási eredményéhez képest minimálisan erősödött, a Fidesz–KDNP támogatottsága pedig minimálisan csökkent. A kormánypártok és a Tisza között a kutatás alapján 12 százalékpont a különbség. Az európai parlamenti választás után a Demokratikus Koalíció által vezetett baloldali szövetség stabilizálni látszik a helyzetét, támogatottságuk 1 százalékponttal emelkedett.

A választani tudó, biztos szavazók körében négy politikai tömb lépi át az 5 százalékos küszöböt:

  • Fidesz–KDNP – 42,8 százalék
  • Tisza – 30,7 százalék
  • DK–MSZP–Párbeszéd – 9,2 százalék
  • Mi Hazánk – 7,1 százalék

A Kétfarkú Kutya Párt 4,6 százalékon, a Momentum 2,8 százalékon áll, a többi párt 1 százalék alatt.

A hvg360-on megjelent kutatásból kiderült az is, a válaszadók alig egytizede érzi úgy, hogy „a kormányváltáshoz feltétlenül szükség van Gyurcsány Ferenc részvételére”, sőt még a DK-támogatók között is enyhe többségben vannak, akik szerint „Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét”.

A Medián feltette azt a kérdést is, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek a dolgok? A válaszadók 59 százaléka úgy látja, hogy rossz az irány, 32 százalék a jó irányt nevezte meg, 9 százalék nem tudja.