Müller Cecília: Egy lángos sörrel belefér a Balaton partján

2024.07.18. 09:28
Müller Cecília országos tiszti főorvos a tartósan extrém hőségről és a szervezetre gyakorolt hatásairól, valamint a meleg elleni védekezésről beszélt csütörtök reggeli interjújában. Elmondta, hogy a folyamatos folyadékbevitel a legfontosabb, valamint a könnyű ételek és a szervezet hűtése, de természetesen egy gulyás vagy lángos sörrel a Balaton-parton nyaralás alatt, belefér.

Az országos tiszti főorvos, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vezetője csütörtök reggel a Mokka című műsorban adott interjút, amelyben a tartós hőhullám okozta panaszokról és a meleg elleni védekezésről is beszélt. Elmondta, hogy tizedik napja van folyamatosan a harmadfokú hőségriasztás, ami elsősorban egy figyelmeztetés a sérülékenyebb, krónikus betegségekben szenvedők részére, hogy még óvatosabbak legyenek. 

Viszont hozzátette, hogy ez a tartós, extrém hőség már az egészséges szervezetnek is kihívást jelent, hiszen megterheli a szív- és érrendszert, a keringési rendszer leterheltsége révén pedig „nincsen olyan szervünk, amelyet ne érintene” a rendkívüli hőség. A szervezetnek már az is plusz-igénybevételt jelent, hogy a testünket megfelelő hőmérsékleten tartsa.

A reggeli szellőztetés, a gyakori zuhanyzás, a klímahasználat mellett a folyadékfogyasztás a legfontosabb

– hangsúlyozta a szakember. A normál napi 2-3 liter helyett ebben a hőségben a napi 4-5 liter sem sok, hiszen a szervezet folyamatos folyadékvesztésnek van kitéve. A víz a legoptimálisabb, de a levesek, fermentált folyadékok, joghurtok, sőt, akár a kovászos uborka leve is nagyon hatásos lehet, hiszen a sókat is pótolni kell, különben felborul a szervezet ionháztartása.

Emellett arra is figyelmeztetett, hogy a hűtést igénylő termékek vásárlása, hazaszállítása és tárolása során a „hűtőlánc ne szakadjon meg”, hogy a romlásból következő súlyos betegségek elkerülhetők legyenek. 

„Hedonista magyarok”

Orosz Barbara műsorvezető szerint a magyarok hedonistaként viselkednek a melegben és kígyózó sorok állnak a lángososnál, és a gulyás meg a pörkölt is kelendő a déli ebédnél nyaraláskor. Az országos tiszti főorvos szerint egy-egy zsírosabb étel belefér – bár a szervezetnek többletenergia-felhasználást jelent az emésztésük –, viszont a lédúsabb gyümölcsök, saláták, zöldségek és a könnyedebb ételek megkönnyítik – minden értelemben – az életünket. 

Emellett az alkoholokkal is óvatosabban kell bánni, vissza kell venni az elfogyasztott mennyiségből, hiszen dehidratáltságot okoz, vagyis csökkentik a szervezetben keringő folyadék mennyiségét. 

Végezetül a szamárköhögés terjedéséről elmondta, hogy ezek a betegségek ciklikusan előjönnek, s bár a Covid-járvány háttérbe szorította a különböző légúti megbetegedéseket, most előtérbe kerültek. Viszont oltott emberek között enyhe tünetekkel el is vonul, keményebb esetekben pedig antibiotikum-kúrával kezelhető. Az időseknek és a várandós kismamáknak javasolt Müller Cecília egy ismétlő oltást, hogy a fészekimmunitás kialakulhasson.