A Ferencváros 10 millió forintjának köszönhetően megoldódott a Bethesda klímaproblémája

2024.07.19. 15:20
Megoldódni látszik a Bethesda Gyermek Kórház klimatizálási problémája, amit a kánikula okozott. Egy pénteki bejegyzés szerint a fenntartó azonnal kifizette a klímaberendezés szerelési költségét, a Ferencvárosi Torna Club dolgozói és sportolói pedig 24 óra leforgása alatt 10 millió forinttal járultak hozzá a klimatizálás finanszírozásához.

A nagy melegben fellépő műtőklimatizálási problémát a közösség erejével és a fenntartó Magyarországi Református Egyház segítségével sikerült megoldani a Bethesda Kórházban – közölte közösségi oldalán az intézmény.

„A kánikula okozta működési nehézségeinkre kórházunk fenntartója azonnal reagált, s rendkívüli segítségként kifizeti az elromlott klímaberendezés teljes szerelési költségét. A Ferencvárosi Torna Club sportolóinak és dolgozóinak 10 millió forintos segítségével pedig egy csapásra megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása, ahol ez még sürgősen szükséges” – írják a Facebookon.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy egy névtelenségét kérő kiemelt, nagy összegű támogatást adományozónak, az összefogásban részt vevő számtalan támogatónak és a cégek felajánlásának köszönhetően azon helyiségeket is klimatizálni tudják, amelyekben eddig nem is reménykedtek. A sürgősségi várakozó, a sebészeti betegőrző kórterem, a neurológiai betegfogadó tér, az ADHD-ambulancia vizsgálója, génterápiás kórtermük és az otthonlélegeztetési alváslabor légkondicionálása is megoldódik a következő hetekben.

Ahogy azt az Index korábban megírta, továbbra is nagy gondot okoz a hőség a magyar kórházakban. Az elmúlt napokban az ország több egészségügyi intézményből is arról érkeztek hírek, hogy nem működnek a klímaberendezések, így az egészségügyi ellátás átszervezésére van szükség. Július 18-án, csütörtök délután érkezett a hír, hogy a Bethesda egyik berendezése is tönkrement, melynek javítási költségeit nem tudják finanszírozni, így a Facebookon kértek segítséget.

A témában az Index már két riportot is írt, az egyik ide, a másik pedig ide kattintva érhető el.

Frissítés: 17:31

Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt alelnöke, EP képviselője a hírre reagálva Facebook bejegyzésében azt írta, hogy „amikor láttam, hogy a Bethesda Gyermekkórházban is gyerekeknek szükséges beavatkozásokat kell elhalasztani hasonló okból, átutaltam a kórháznak félmillió forintot és kitettem egy felhívást a TISZA Párt közössége felé. Pár óra alatt rengeteg ember segített és a sajtóba is eljutott a felajánlásunk híre. Ezután a kórház kirakott egy posztot, amelyben hálálkodik a saját fenntartójának, a Református Egyháznak, hogy végül kifizetik a javítás költségét. Szintén köszönetet mondtak egy, állami pénzzel kitömött sport klubnak a támogatásért.” 

Az ellenzéki politikus nehezményezi, hogy miközben sokan számolnak be elhalasztott sürgős műtétekről és kezelésekről „az egészségügyi államtitkár és a belügyminiszter hallgat és még mindketten a helyükön vannak”.