Itt a lista a betiltott tárgyakról, drákói szigor jön az iskolákban

GettyImages-1243161450
2024.07.19. 16:48
Csütörtökön megjelent a kormány listája a tiltott tárgyakról, amelyeket tilos lesz bevinni iskolákba vagy kollégiumokba. Ezek közé tartozik a kés, fegyver, alkohol, de a mobiltelefon, okosóra és akár az energiaital is. Az eszközöket minden reggel le kell majd adni a tanítási nap időtartamára. A rendelet 2024. szeptember 1-jén lép hatályba.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, a választás másnapján, délben egy új salátatörvényt, vagyis törvénymódosítási javaslatcsomagot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az Országgyűlés egy nappal később, a kormánypártok többségével, kivételes eljárással már el is fogadta a beadványt.

A csomagban szerepelt többek között az iskolai és kollégiumi mobiltelefon-használat korlátozásának lehetősége, valamint az egészségügyi intézményekben bevezetésre kerülő ki- és beléptetési rendszerek, illetve az is, hogy októbertől az Országos Mentőszolgálat veszi át Budapesten a házi és gyermekorvosi ügyeletek szerepét.

A legfontosabb a salátatörvényben talán az, hogy az iskolákban és kollégiumban ezentúl lesz egy „tiltott tárgyak listája” – nagy valószínűséggel a korábbi támadásokra, például a bőnyi késelésre való tekintettel –, amelynek betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek joga lesz átkutatni a diákok táskáját és tárolóhelyiségeit. 

Emellett a mobilhasználatra is egy központi szabályozást terveznek bevezetni, hiszen eddig minden iskolában az intézményvezető hatáskörébe tartozott a mobilok használatának korlátozása.

Egyes órákon a tanárok dönthettek úgy, hogy a mobil, a laptop vagy éppen a tablet szükséges a tananyag leadásához, de nem volt erre egy központosított szabályrendszer. Eddig. Erre a kormány szerint azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon, illetve „teret enged az iskolai zaklatásoknak”.

Tiltott és használatban korlátozott tárgyak

Csütörtökön közzé is tették a kormány oldalán a tervezetet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó rendeleti kormányzási gyakorlat végett már idén szeptembertől életbe is lépne. A dokumentum szerint a cél az egyes erőszakos cselekmények megelőzése a köznevelési intézményekben, valamint tanulók testi-lelki egészségének megóvása.

A tervezet szerint a nevelési intézményekben lesznek „tiltott” és a „használatában korlátozott tárgyak”.  

A tiltott tárgyak közé tartoznak a „közbiztonságra különösen veszélyes eszközök és az azokkal kapcsolatos egyes tevékenységek”. Ide értendő minden olyan tárgy, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és minden olyan termék, amit 18 év alatti nem is vásárolhat.

A tiltott tárgyak között szerepel többek között: 8 centiméter szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz; dobócsillag; rugós kés; felajzott íj; szigonypuska; parittya; csúzli; ólmosbot; gázspray, elektromos sokkoló; mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek; alkohol; dohánytermék; energiaital; kábítószer.

A használatban korlátozott tárgyak közé tartoznak a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okoseszközök. 

Ezeket tilos lesz használni:

  • az általános iskola 1–8. évfolyamán, a teljes tanítási napon, 
  • a gimnázium 5–12. évfolyamán, a teljes tanítási napon, 
  • a szakgimnázium 9–13. évfolyamána teljes tanítási napon,  
  • a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, 
  • az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, 
  • és a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt.

A tárgyakat a tanítási nap kezdetén le kell adni a tanítási nap időtartamára, és ezalatt a tárgyat elzárt helyen kell tárolni. A kormányrendelet-tervezet szerint „az átvett tárgyat az átvétel időpontja szerinti állapotban kell visszaadni”. 

A korlátozott tárgyak birtoklását az igazgató vagy a pedagógus engedélyezheti, ezt viszont minden esetben rögzíteniük kell majd a tanulmányi rendszerben, és számot kell adniuk a birtoklás és a használat céljáról, az engedély érvényességének időtartamáról és a birtokolható tárgyról. Tehát egyes tanórákon tanulás céljából engedélyezhetik a laptop, tablet vagy mobiltelefon használatát. 

Ha tiltott tárgyat találnak a tanulónál

A tervezet szerint továbbá:

  • Ha a tanulónál tiltott tárgy van a nevelési intézmény területén, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni azzal, hogy felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, és ezzel egyidejűleg értesíti a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt, az általános rendőri szervet és a tanuló szülőjét.
  • Ha arra utaló információ merül fel, hogy a tanuló nevelési-oktatási intézmény területén tiltott tárgyat vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart birtokában, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni azzal, hogy elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására, és –amennyiben felszólítás ellenére a tárgyat nem adja át – felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott vagy használatában korlátozott tárgy nincs a birtokában.
  • Ha a tanuló tiltott tárgyat, vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül birtokában tartja a tanítás vagy a kollégiumi foglalkozás időtartama alatt, azt a tanulótól a pedagógus átveszi. 

Energiaitalok tiltására készül a kormány

Mint írtuk, korábban KDNP-s képviselők kezdeményezték az energiaital-forgalmazás tiltását a 18 éven aluliaknak. A kormány honlapján körülbelül egy héttel ezelőtt tettek közzé egy másik rendelettervezetet is, amely szabályozná a kérdést.

„A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletnek a gyermek- és fiatalkorúak egészségének védelmével összefüggő módosításáról” címmel jelent meg egy rendelettervezet a kormány honlapján.

Ebben azt rögzítenék, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető, illetve nem kiszolgálható energiaital, továbbá az olyan, 2009 vagy 2202 VTSZ-szám alá tartozó alkoholmentes ital, amely

  • legalább 15 milligram per 100 milliliter mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó vegyületet, vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét:
  • ginszeng,
  • L-arginin,
  • inozitol,
  • glükuronolakton,
  • taurin.

E tervezet hatályba lépésével árusítási tilalom alá kerül az energiaital, és már felkerülhet az iskolai tiltott tárgyak listájára.

Korábban KDNP-s képviselők – Hollik István és Nacsa Lőrinc – kezdeményezték a korlátozást, a törvényjavaslatukat be is nyújtották a parlamentnek.

(Borítókép: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)