Teljes a káosz, ismét elakadt a Rác fürdő felújítása

2024.07.19. 10:59
A huszonkét éve zajló Rác fürdő felújítására kiírt közbeszerzési pályázat ismét eredménytelenül zárult. A fürdő sorsáról a hatodik ciklusú közgyűlés dönt majd.

Eredménytelenül zárult a Rác fürdő felújítására kiírt meghívásos közbeszerzési eljárás – írja a Népszava. A lap szerint a jelentkezők túl magas árat ajánlottak, és a fürdő mellett álló hotel eladására, bérbeadására kiírt ajánlat sem volt sikeres.

2010-ben a nyitás kapujában volt a budai fürdőkomplexum és a 67 ágyas szálló, ám Demszky Gábor, Tarlós István és Karácsony Gergely óta a hatodik ciklusú Fővárosi Közgyűlés dönt majd a folytatásról.

A fürdő felújítása már 2002-ben elkezdődött, ám ekkor a fővárosnak nem volt pénze a beruházásra. Egy befektető segítségével a főváros a földterületet biztosította, a befektető pedig a felújításért cserébe azt kérte, hogy a fürdő mellé egy szállodát is építhessen, amelynek üzemeltetéséből termelnék vissza a fürdőre költött pénzt.

A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött, ekkor a már három éve zárva tartó fürdő nyitását 2010-re ígérték. A beruházást ellenző Tarlós István és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a bíróság elé vitte ezt a közös céget, egyévnyi pereskedés után a projektet hitelező bank felmondta a szerződést, a főváros pedig felvásárolta a banki követelést és felszámolta a céget.

Az évekig tartó eljárás után 2021-ben Karácsony Gergely ötmilliárd forintért árverésen vásárolta vissza a két ingatlant. Ekkor úgy nézett ki, hogy 2022-ben nyit a fürdő, ám

az épület állapota a 95 százalékos készültségi fokról a visszavétel idejére 45 százalékos szintre romlott le.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben hagyta jóvá a felújítást, az állapotfelmérés és a felújítási terv csaknem két évig tartott, amelyeket idén januárban nyilvános lakógyűlésen mutatott be a BGYH. A kivitelező kiválasztására tavaly novemberben írtak ki egy meghívásos közbeszerzést, amely eredménytelenül zárult. A portál szerint az árral lehetett a probléma, a vállalat azonban nem közölt pontos információkat.

A tervezők korábban 5,5 milliárd forintra becsülték a kivitelezői költséget, ám ezt végül 4,93 milliárdra faragta le a BGYH.

A legfrissebb információk szerint a fürdő 2025-ös tavaszi nyitásában bíznak.