Zápor és zivatar közeleg, kiadták a figyelmeztetést

2024.07.20. 06:15 Módosítva: 2024.07.20. 07:23
Szombaton délkeleten még magas lesz a középhőmérséklet, azonban a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, és éjszaka egyre több helyen alakulhat ki zápor és zivatar. Nyugaton, északnyugaton átmenetileg több fokkal mérséklődik a meleg. Fronthatás nem várható. Frissítés: a HungaroMet utóbb zivatarveszély miatt figyelmeztetést adott ki.

Szombaton nagyrészt derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúlon már vastagszik a felhőzet. A Dunántúl nyugati, délnyugati felén az éjféli óráktól egyre több helyen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar is lehet.Az északi, északkeleti szél csak kevés helyen élénkül meg, zivatarok környezetében azonban erős széllökések is lehetnek – írja a HungaroMet.

A hajnal üdébb lesz, 15 és 23 fok között alakulnak a minimumok, míg napközben a csapadékosabb nyugati, északnyugati országrészben 22–27, máshol 28–34 fok várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul, de főként az északkeleti szélvédett helyeken 15, 17 fok is lehet.

Zivatar miatt citromsárga, 1-es fokozatú figyelmeztetést adtak aki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegyékre. Magas középhőmérséklet miatt narancssárga, 2-es fokozatú figyelmeztetés lépett életbe 

  • Békés és
  • Csongrád-Csanád vármegyében.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint nem várható fronthatás. Nyugaton, északnyugaton átmenetileg több fokkal mérséklődik a meleg, ami felüdülést jelent majd a szervezet számára, az ország többi részén viszont marad a kánikula. A hőségben továbbra is jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság. Az éjszaka picit frissítőbb lesz, így pihentetőbb lehet az alvás. Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

A HungaroMet figyelmezetést adott ki 

Frissítés: a HungaroMet az éjjel elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt.

A riasztást a reggeli órákban visszavonták, azonban megjegyezték

a zivatarok kialakulásának veszélye miatt továbbra is érvényben van egy elsőfokú figyelmeztetés. 

Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. A figyelmeztetés által érintett területek közt az ország déli-nyugati vármegyéi vannak.

Mint írták, a déli órákig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl délnyugati felében fordulhatnak elő zivatarok a nagyobb területen képződő intenzívebb záporok mellett. Ezek környezetében szélerősödés (> 50 km/h), néhol nyugaton, délnyugaton felhőszakadás (> 30 mm) is előfordulhat. Elsősorban nyugaton, délnyugaton a 24 órás csapadékösszeg területi átlagban elérheti vagy meghaladhatja a 20 mm-t, várhatóan a nyugati, délnyugati határ közelében egy-egy helyen lokálisan 50 mm feletti csapadékra is van esély.

Déltől éjfélig a déli megyékben (elsősorban a határ közelében) alakulhatnak ki helyenként zivatarok a záporos csapadék mellett, szélerősödés (50-65 km/h), intenzív csapadék (15-25 mm) kíséretében. Egy-egy helyen felhőszakadás is előfordulhat eleinte délnyugaton (lok. csapadék > 30-40 mm), majd napközben, este egyre inkább a déli, délkeleti határ közelében (lok. csapadék > 25 mm) – tették hozzá. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras