Nem kérdez rá az NVSZ a gyermekvédelemben dolgozók szexuális szokásaira

2024.07.23. 06:51
A pszichológiai alkalmassági és kifogástalan életvitel vizsgálata immár kötelező a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek. A Nemzeti Védelmi Szolgálat közölte, hogy a kifogástalanéletvitel-ellenőrzésen titkos információgyűjtést nem folytat és nem tesz fel szexuális szokásokra vonatkozó kérdéseket. Hangsúlyozták, az NVSZ elkötelezett abban, hogy az alaptalan vádakkal szemben megvédje a gyermekvédelemben dolgozókat.

A 2024. július elsejétől hatályos gyermekvédelmi törvényben meghatározottak szerint a gyermekvédelemben dolgozók kifogástalan életvitelét az NVSZ ellenőrzi. Hétfői közleményükben kiemelték, hogy ez nem bűnfelderítés, az ellenőrzés kizárólag nyilvántartási adatokra és környezettanulmányra támaszkodik. A kifogástalanéletvitel-ellenőrzést a munkáltató kéri az NVSZ-től.

  • Mint írták, ennek részét képezi az a kérdőív, amely a törvény melléklete. A kérdőív semmilyen szexuális szokásra vonatkozó kérdést nem tartalmaz. Emellett a bűnügyi adatbázisokban ellenőrzik az illető adatait, így megtudható, hogy valaki büntetett előéletű-e.
  • Az ellenőrzés másik eleme a környezettanulmány, amelynek része egy helyszíni beszélgetés. Ennek az a célja, hogy felmérjék az illető szokásait, hogyan él. Védelmi tisztjeik ezen beszélgetések alkalmával sem tesznek fel szexuális szokásra vonatkozó kérdéseket.

Az NVSZ a kifogástalanéletvitel-ellenőrzés végén határozatban tájékoztatja a munkáltatót annak eredményéről, és döntést semmilyen esetben nem hoz. Munkajogi döntéseket kizárólag a munkáltató hozhat meg az ellenőrzés eredményének ismeretében.

A munkáltató dönt

Bármit is állapít meg az NVSZ, a munkáltató dönti el a kapott tájékoztatás birtokában, hogy alkalmas-e az illető a gyermekvédelemben történő foglalkoztatásra, megfelel-e azon magas szintű társadalmi elvárásoknak, amelyeket a gyermekek felügyeletéről gondoskodó személyekkel szemben támasztanak.

Hozzátették, az NVSZ munkatársai szorosan együttműködnek a gyermekvédelmi intézmények vezetőivel, így folyamatosan tájékoztató előadások keretében informálják a gyermekvédelemben dolgozókat az új feladatukról és a szabályozásról.

Mint ismert, a parlament júniusban fogadta el a gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely szigorította a kiskorúak elleni bűntettek jogkövetkezményeit, így kizárják a jövőben az elkövetőket a kegyelmi eljárásból, a feltételes szabadlábra helyezésből és a reintegrációs őrizetből is. A törvény és a végrehajtási rendeletek – amelyek július 1-jén léptek hatályba – a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárását szabályozzák a fiatalkorúak elleni nemi bűncselekmények felderítésében, illetve a gyermekvédelmi intézményekben foglalkoztatottak pszichológiai alkalmassági vizsgálatát részletezik. Az Országgyűlés még június 11-én fogadta el a gyermekvédelmi szigorításokat.

A törvénycsomag egyik fő eleme, hogy kötelező júliustól a pszichológiai alkalmassági és kifogástalan életvitel vizsgálata a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és a szakmai munkakörben foglalkoztatottjainak. Aki a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton alkalmatlan minősítést kap, a jogviszonyát azonnal megszüntetik. Az ellenőrzést a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve látja el.

A gyermekvédelem témája a nagy port kavaró kegyelmi ügy miatt került ismét reflektorfénybe Magyarországon. A Belügyminisztérium soron kívüli ellenőrzést rendelt el az összes intézményben még márciusban, de a kormány arról is döntött, hogy a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek további munkáját és kinevezését pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti.