Több, mint százezer diák várja a felvételi ponthatárok kihirdetését

2024.07.24. 16:30
Ma derül ki, hogy az egyes felsőoktatási intézmények milyen ponthatárokat hirdettek képzéseikre, amely rengeteg középiskolából elballagó diáknak sorsdöntő esemény.

A mai napon 121 ezer diák izgul, hogy megkapja-e a várva várt üzenetet a felvételieredményével. Ennél a számnál az elmúlt 12 évben egyedül tavaly jelentkeztek többen felsőfokon folytatni tanulmányaikat – olvasható a Mathias Corvinus Collegium közleményében.

A jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka valamely osztatlan szakra, a maradék 3 százalék pedig felsőoktatási szakképzésre adta be jelentkezését.

2023-hoz képest az MTMI+ szakok (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi és művészeti) egyre népszerűbbek, több mint 10 ezerrel többen választották valamelyiket.

Az első legnépszerűbb tudományterület a gazdaságtudomány, a második legnagyobb érdeklődés a pedagógusképzés iránt mutatkozott, 17 833 diák jelentkezett tanárnak vagy tanítónak, amely duplája az előző évi eredményeknek. Az idei legnépszerűbb alapszakok között a gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus képzés is szerepel.

Hogyan lehet bejutni?

A magyar felsőoktatási felvételihez összesen 500 pont gyűjthető össze, és a pontszámok alapján rangsorolják a jelentkezőket. 2023-tól 200 pontot lehet a tanulmányi eredmények, 200 pontot pedig az érettségi alapján kapni, a maradék 100 pedig a többletpontokat jelenti. A felsőoktatási intézmények hatásköre a pontok meghatározásáról mindhárom kategóriában növekszik. A 100 intézményi pontról az egyetemek maguk dönthetik el, hogy milyen tanulmányi, társadalmi vagy bármilyen más tudományos tevékenységet értékelnek. Ebben a kategóriában továbbra is adható pont a nyelvtudásért, felvételi vizsgáért, OTDK/TDK versenyen elért helyezésért; adhatók esélyegyenlőségi pontok; jutalmazhatók a kimagasló sporteredmények, a művészeti tanulmányi versenyen elért helyezések – írják.

Ebbe a hosszú listába került be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjában meg szerezhető oklevél, így az intézmények dönthetnek úgy, hogy azok a diákok, akik tehetség gondozásban vettek részt, szorgalmukkal és kiemelkedő tudásukkal, képességeikkel és rátermettségükkel kiérdemlik az egyetemi többletpontokat.

Az ilyen ösztönzőktől függetlenül is egyre több diák dönt úgy, hogy a közoktatásban vagy az egyetemeken eltöltött éveik alatt a tudásukat és képességeiket kiegészítő tevékenységeket végeznek, melyet jól mutat, hogy egyre népszerűbbek a Mathias Corvinus Collegium képzései. Jelenleg több mint 7600 diák tanul valamely képzési szinten az általános iskola felső tagozatától a doktori fokozatig huszonnyolc képzési helyszínen Kárpát-medence-szerte.

A legkisebb korosztályt érintő Fiatal Tehetség Programnak idén rekordszámú jelentkezői voltak, de a középiskolások is nagy számban jelentkeztek a közoktatást kiegészítőprogramokra

– olvasható a közleményben.

Az egyetemre készülő végzős középiskolások még július 28-ig jelentkezhetnek az Egyetemi Programba Budapesten, augusztus 8-ig Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett vagy Szegeden. Az egyetemet most kezdők számára ez egy alapozó képzési évet nyújt, ahol képzési területtől, egyetemi szaktól függetlenül több tudományterületen is magas szintű oktatást kapnak hazai és külföldi oktatók segítségével, míg egy motiváló és összetartó közösséghez csatlakozhatnak.

Az Egyetemi Program keretein belül működő junior képzéssel az MCC még több diáknak teszi elérhetővé térítésmentes tehetséggondozó programjait. A képzés célja, hogy az MCC magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudást kínáljon a diákoknak, amelyet tanulmányaik és karrierútjuk során magabiztosan használhatnak – írja közleményében az alapítvány.