Donald Trump miatt letakart jobb füllel jelent meg a Fidesz alapító tagja egy fesztiválon

ZS 2649
2024.07.24. 10:41
„Jobb pályán” – ezzel a jelszóval nyitották meg szerda délelőtt az idei tusnádfürdői politikai és zenei fesztivált. A 33. Tusványos megnyitóján Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke a Donald Trump elleni támadás miatt letakart jobb füllel kezdte beszédét.

A megnyitón áldást mondott Bakcsy Gábor (református lelkipásztor, Tusnádfürdő), Biró Attila (unitárius lelkész, Tusnádfürdői Leányegyházközség), valamint Bilibók Géza (tusnádfürdői plébános). Csaknem háromszáz szervező dolgozott a rendezvényen, harmincnégy programhelyszín van, több mint hetven partner – mondta Popa Ilona erdélyi fő szervező a megnyitón.

Butyka Zsolt arról beszélt, nagyon büszkék arra, hogy ez a város lehet az esemény hazája. Tusnádfürdő polgármestere elmondta, a választások miatt kiszámolták, mit tettek a városért, több mint húszmillió euróra pályáztak sikeresen, köztük a vízhálózat korszerűsítésére, valamint készül az új óvoda is, amit megköszönt a magyar kormánynak. Az is a terveik között van, hogy a Csukás-tó Tusnádfürdő gyöngyszeme legyen.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette, felnőttkorba lépett a rendezvény, Tusványost az egész Kárpát-medence legnagyobb kulturális eseményének nevezte, majd a magyar uniós elnökségre kitérve közölte, az unió központjába a nemzetpolitika került. Az uniós elnökségi központ pedig most itt van, „a fél parlament, a fél kormány és a miniszterelnök úr is itt lesz”.

David Campanale, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik alapítója is felszólalt a megnyitón. Beszéde elején eltakarta jobb fülét, így utalva a Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadásra.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke kifejtette, a „jobb pályán” azt jelenti, hogy Tusványos szervezői keresik az állandó megújulást, a jobbra való törekvést. „Ez nem olyan könnyű, de ha valamiben következetesek voltunk az elmúlt 35 esztendőben, a 33. rendezvény megnyitóján, akkor ez a törekvés az volt” – húzta alá Toró T. Tibor, hozzátéve, egyre több belső energiájukat kell mozgósítani ahhoz, hogy megmaradjanak önmaguknak a régió szabad, öntudatos polgáraiként és sorsukat alakítani akaró nemzeti közösségként.

Az értelem egyre gyakrabban áll vesztésre, az egymás megértésére való törekvés mint az egyik tusványosi alapérték is egyre gyakrabban veszít csatát a türelmetlenséggel szemben

– vélekedett az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke, aki több kérdéscsomagot sorolt fel: hogyan lesz béke a környezetünkben, milyen lesz az Európai Unió a magyar elnökség idején, az erős nemzetállamok ütközésében mi lesz a külhoni magyarokkal, hogyan tudnak a nemzetpolitikai szempontoknak érvényt szerezni a pártpolitikai csatákban, valamint a belső béke megtalálása és a bolygó élhetőségének megőrzése.

„Kritikai gondolkodás nélkül nem lehet normális politika”

Németh Zsolt nyitóbeszéde előtt szintén eltakarta a jobb fülét. „Dráma ez a szimbólum. Megtörténhetett, hogy rálőttek Donald Trumpra, az amerikai elnökjelöltre, előre megfontolt, ideológiai, politikai szándékkal. Dráma, hogy ugyanez történt néhány héttel korábban Szlovákiában, rálőttek a szlovák miniszterelnökre. Az erőszaknak ez az eszkalációja megköveteli tőlünk, Tusványostól, hogy demonstráljunk ez ellen, tiltakozzunk ez ellen” – szögezte le a kormánypárti politikus.

Németh Zsolt szerint az Európai Parlamentben létrejött olyan többség, amely lábbal tapossa a parlamenti szabályokat, lehetetlenné téve, hogy a harmadik legerősebb frakció – aminek a Fidesz is a tagja – elfoglalja bizottsági pozícióit.

Ki kell állnunk a kooperáció, az együttműködés, a dialógus mellett. Erről szól Tusványos, mi ilyen országot, ilyen Európát szeretnénk építeni, ahol a különféle gondolkodások, politikai megközelítések megférnek egymás mellett. Kritikai gondolkodás nélkül nem lehet normális politika

– hangsúlyozta Németh Zsolt, hozzátéve, örül, hogy itt vannak ellenzéki politikusok. A Külügyi Bizottság elnöke később azt is megjegyezte, „értelemszerűen nem vagyunk balos pályán, sose voltunk balos pályán itt, Tusványoson”.

Németh Zsolt a Patrióták pártcsalád létrejöttéről úgy fogalmazott, hogy jobboldali előretörés van, létrejött egy pálya, és a következő időszakban ennek a pályának a bemozgása a legfontosabb feladataik közé tartozik.

(Borítókép: Popa Ilona, Butyka Zsolt, Potápi Árpád János, Németh Zsolt, David Campanale és Toró T. Tibor. Fotó: Szollár Zsófi / Index)