A Belügyminisztérium kész átvenni Iványi Gábor egyházának intézményeit

2024.07.25. 20:28
A Belügyminisztérium segítő kezet nyújt a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményének, ami korábbi közműtartozásai miatt inkasszót kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, aki a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerül – írja az MTI.

A napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtást indított és inkasszózta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) bankszámláit. Mindez azért történt, mert korábban a MET jogsértő módon nem fizette be alkalmazottai egy része után a közterheket, valamint hosszabb ideig nem fizette az igénybe vett közüzemi szolgáltatások díjait.

A Belügyminisztérium minden szükséges támogatást és segítséget megadott annak érdekében, hogy a közösség jogkövető megtartását elősegítse. A tárca képviselői többször tárgyaltak a fenntartó képviselőivel, akik moratóriumot is kaptak, azonban ez idő alatt az adósságok nem csökkentek, hanem nőttek, így nem látszik arra reális esély, hogy a MET intézményeinek pénzügyi helyzete rendeződjön.

Az adósságrendezéssel kapcsolatos ütemtervekről, illetve az adósság behajtásának érdekében tett intézkedésekről – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényben foglalt hatáskörében – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt. Arról, hogy a közüzemi szolgáltatásokat díjhátralék esetén meddig biztosítják, az egyes szolgáltatók döntenek

– áll a közleményben. 

Hozzátették, hogy amennyiben a feladatellátás ellehetetlenül, a köznevelés területén is jelzéssel kell élni a tárca vagy a területileg illetékes tankerület felé, és a feladatok átvétele a köznevelési intézmények esetén is megindul annak érdekében, hogy minden tanuló oktatása, nevelése biztosított legyen. A tárca intézményei felkészültek a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenülő közszolgáltatások átvételére és további biztosítására.

Évek óta húzódik Iványiék ügye

Mint azt megírtuk, a MET és a kormányzat között már évek óta konfliktus van, és Iványi Gábor egyházától számos támogatást elvontak. Több alkalommal is pénzbírságot kaptak, miközben nem jutottak hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyekre – állításuk szerint – törvényileg jogosultak lennének. Emiatt a MET már az Alkotmánybíróságot is megjárta – nem sok sikerrel.

Februárban – két évvel azután, hogy a NAV fegyveresei váratlanul ellepték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központját és gazdasági hivatalát – háromórás házkutatás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói  bilincsben vitték el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét. Ónodi István lelkész ellen „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt indítottak eljárást, majd  indítványozták a letartóztatását is.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET Egyház) 1981. október 1-jén alakult. A felekezet a Magyarországi Metodista Egyházból vált ki 1973-ban, majd nyolc éven át nem kapott hivatalos egyházi státuszt. Ma hat helyszínen, az ország különböző pontjain vannak gyülekezetei. 2010-ben, egy új törvény értelmében a MET-től ismét megvonták a hivatalos egyházi státuszt, ami komoly hátrányt jelentett az egyháznak. Kásőbb, 2022-ben újra bejegyezték Iványi Gábor egyházát.