Rabszolgatartókat küldene börtönbe a győri ügyészség

2024.07.25. 12:00
A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak, aki embertelen körülmények között tartott és dolgoztatott egy férfit.

A tényállás szerint a vádlott 2008-ban rábírta a 25 éve hajléktalan sértettet, hogy a sárbogárdi ingatlanára költözzön, lakhatásért és élelemért cserébe gondozza az állatait. Ezután a sértett szállása a víz és fűtés nélküli istálló volt, napi 12 órát dolgozott, többször éhezett.

A vádlott családja is az ingatlanon élt, azonban a házukba a sértett nem léphetett be. Amikor a vádlott távol volt, az édesanyja felügyelte a sértettet, határozta meg a munkáját. Az anya és a fia többször bántalmazták is a sértettet, aki a kiszolgáltatott helyzete miatt mindent eltűrt.

A sértett végül 2023 augusztusában megszökött, az utcán egy rendőr felfigyelt rá, majd a kimerült és elhanyagolt külsejű férfit hajléktalanszállóra kísérte.

A Székesfehérvári Törvényszék társtettesként elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntette és testi sértés bűntette miatt a férfit 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, a nőt 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a férfi büntetésének a súlyosítása, a férfi és a védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.