Egy kutatás szerint racionálisabbak a kutyák, mint az emberek

2024.07.25. 13:38
Az ebek előszeretettel figyelnek meg minket és tanulnak tőlünk; a tapasztalatok szerint sokszor hatékonyabban teszik ezt, mint mi magunk. Azenkutyam.hu cikkéből kiderül, miért gondolják úgy a kutatók, hogy a kutyák sok esetben racionálisabbak, mint az emberek.

Laurie Santos, a Yale Egyetem kognitív pszichológusa megmutatta egy kutyának, hogyan kell kinyitni egy jutalomfalatot tartalmazó dobozt. Először megrázogatta a fogantyút, majd felnyitotta a tetejét. Pontosan úgy mutatta meg az ebnek a feladatot, mint egy embernek.

A kutya figyelmesen nézte, de amikor eljött az idő, hogy megszerezze a jutalmát, saját módján megszaglászta a dobozt, majd figyelmen kívül hagyva a fogantyút, az orrával felnyitotta a tetejét. Kiderült, hogy a fogantyú semmilyen módon nem volt összekötve a dobozzal, így semmi köze nem volt ahhoz, hogy kinyílik-e a tető vagy sem.

Ha egy embernek mutatta volna meg a doboz felnyitását, az nagy valószínűséggel követte volna az általa demonstrált lépéseket.

A kutyák nagyon hatékonyan tanulnak tőlünk, de vicces módon lehet, hogy jobban, mint mi magunktól. Ők kevésbé irracionálisak a viselkedésünk követésében, mint az embertársaink

– emelte ki a kutató a Live Science-nek.

Az emberek hajlamosak lehetnek a túlzott utánzásra. Sok esetben olyannyira bízunk a másikban, hogy emiatt lemásoljuk azokat a dolgokat, amiket tőle látunk, és nem kérdőjelezzük meg, hogy ez a leghatékonyabb, legjobb vagy leghelyesebb módja-e az adott feladat végrehajtásának.

A témában azénkutyám.hu oldalon olvashatnak bővebben. 

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.