Korszerű, dízelmozdonyokat lízingel és helyez üzembe ősztől a MÁV

2024.07.25. 15:38
A MÁV-VOLÁN-csoport 15 jó állapotú, megbízható dízelmozdony bérbevételét tervezi egy svéd lízingcégtől. A német Henschel által gyártott első dízelmozdony július végén érkezik meg Magyarországra. A mozdonyok műszaki átalakítása és sikeres hatósági engedélyeztetési eljárása után várhatóan ősszel állnak majd forgalomba.

A tavaly ősz óta az AKIEM-től bérelt Siemens Eurosprinter villamosmozdonyok igénybevételéhez hasonlóan további használt járművekkel bővülhet a MÁV-START és MÁV Rail Tours flottája. A vasúttársaság a német Henschel által gyártott 15 jó állapotú, megbízható dízelmozdony igénybevételét tervezi egy svéd lízingcégtől – adta hírül a MÁV ZRT kommunikációs igazgatósága.

Látványterv
Látványterv
Fotó: MÁV

A vontatójárművek jó műszaki állapotban vannak. A megbízhatóságuk jóval meghaladja a jelenlegi állományét, a mozdonyok jelenlegi a tulajdonosának kimutatása szerint rendelkezésre állási mutatójuk kiemelkedően magas. A korszerűnek mondható turbó feltöltésű dízelmotorjukat a General Motors gyártotta, a károsanyag-kibocsátásuk is kedvezőbb a MÁV saját dízelmozdonyaihoz képest. A mozdonyvezető fülkéje ergonomikus és légkondicionált, valamint a mozdonyvezetők munkáját segítő visszapillantó kamerarendszerrel van felszerelve.

A mozdonyok érkezésük után megkapják az új arculatnak megfelelő külső fóliázást, továbbá ellátják azokat a biztonságos közlekedéshez szükséges berendezésekkel.

A mozdonyok az első vontatójármű engedélyeztetését, forgalomba helyezését követően érkezhetnek, és várhatóan év végéig, átalakításuk után, állhatnak forgalomba. Ősztől elsősorban a Nyugat-Magyarországi nagy utasforgalmú vonatokon láthatják az utasok a vonatok élén.